Каква су та наша браћа Срби?

Rusi i SrbiСа тврдњом да су „Руси и Срби браћа заувек“ („Русские и сербы – братья навек“) сложиће се скоро сваки Србин. Исто се може рећи и за већину Руса. Србија је једна од малобројних земаља на свету у којој се увек обрадују гостима из Русије. Али каква су та наша браћа Срби?

Руси воле Србе, између осталог, зато што су православци, и зато што су управо Руси Србима помогли да се ослободе турског јарма крајем 19. века, али и због спортских успеха бројних фудбалера, кошаркаша, одбојкаша и тенисера са Балкана (иако неки од њих уопште нису Срби, али то није важно). Заиста је истина да смо браћа заувек.

Многи у Русији све људе из бивше Југославије по старој навици називају „Југословенима“. То је остатак совјетске прошлости, када су Југословени долазили у СССР да студирају или раде, и када нико није правио посебну разлику између Хрвата, Срба и Словенаца.

Дакле, каква су та наша браћа Срби?

Често се чини да Срби негују неку врсту култа хране. Ако у гостима не поједете све, домаћин ће се увредити. Зато се наоружајте стрпљењем и немојте одмах навалити на разноврсно предјело.

Сваки Рус који дође у Србију најпре се зачуди српском гостопримству. Сваком госту ће, чак и при званичним сусретима, одмах понудити да попије воду, кафу или сок. Не вреди одбијати, чак ни из учтивости: домаћинима је задовољство да послуже госте па их одбијањем не треба увредити.

Срби ће вам увек стиснути руку при сусрету. Не рукују се само мушкарци, већ и жене, што у Русији није уобичајено. Руске жене се најчешће само усмено поздрављају. У Србији увек треба пружити руку и особи женског пола. По нашем мишљењу, овај гест као да брише границе и сваки даљи контакт чини лакшим и срдачнијим.

Већина Срба више воли кафу него чај. Пију много кафе! Међутим, у Србији се на то брзо навикнете: и после пете шољице у току дана ретко кад боли глава. Ако сте дошли у госте на ручак, немојте се зачудити када вам и пре и после ручка понуде да попијете кафу. То је сасвим нормално и уобичајено.

Срби једу калоричну храну која брзо засити. У њиховој кухињи је много јела од меса и пуно разних пецива. Млади Срби после ноћног изласка у дискотеку највише воле да нешто на брзину „прегризу“ у некој од пекара које раде нон-стоп, а има их скоро на сваком ћошку. Па ипак, на улицама нећете видети много гојазних људи. Такав је тај чаробни балкански генотип. Можда је ствар и у томе што су Срби права спортска нација. Један од најбољих доказа за то је Београдски маратон на коме се окупи најмање пола града!

Ако сте дошли у госте на ручак, немојте се зачудити када вам и пре и после ручка понуде да попијете кафу. То је сасвим нормално и уобичајено.

Често се чини да Срби негују неку врсту култа хране. Ако у гостима не поједете све, домаћин ће се увредити. Зато се наоружајте стрпљењем и немојте одмах навалити на разноврсно предјело, јер вас још очекује неколико главних јела. Затим, наравно, следи десерт, а то је често домаћа торта.

Срби воле да причају о политици. Има много анегдота о томе да су таксисти најбољи локални политиколози. Треба рећи и то да приче о политици иду, што би Срби рекли, „од Кулина бана“. На крају се, по правилу, све своди на исто: сада је све веома лоше, али „биће боље“. Многи обични људи су политички ангажовани. На зидовима се могу видети графити попут „Косово je Србиja“. На многим местима су излепљени плакати који нешто подржавају или критикују.

У слободно време Срби радо посећују кафиће или дискотеке. Економска ситуација у земљи није баш најбоља, али се новац за провод увек нађе. Вероватно зато што цене у Србији нису превисоке.

Срби се поносе тиме што су Срби. Поносе се својом историјом и својим прецима, почев од светог Саве, оснивача аутокефалне српске цркве, и цара Стефана Душана за време чије владавине је Србија достигла врхунац своје средњевековне моћи. Поносе се и својим савременицима, рецимо, великим проналазачем Николом Теслом или познатим тенисером Новаком Ђоковићем.

Срби ће вам увек стиснути руку при сусрету. Не рукују се само мушкарци, већ и жене, што у Русији није уобичајено. Руске жене се најчешће само усмено поздрављају. У Србији увек треба пружити руку и особи женског пола.

Многи Срби одлазе да живе и раде у иностранству, али чезну за отаџбином. Носталгични су, па је зато за њих све што је српско увек најбоље. Без обзира где тренутно живе: у Русији, у Аустралији или у Канади, чувају своју националну и верску традицију.

Србима је још својствена изузетна љубав према деци, и ту не мислимо само на жене, него пре свега на мушкарце. Сасвим је уобичајено видети крупне, снажне људине како се нежно играју са својим малишанима. То је заиста диван призор.

Таква су наша браћа Срби: отворени, импулсивни, борбени, искрени, чувају своју традицију и културу. Можда ћете ви о њима стећи другачији утисак. То је сасвим нормално јер сваки човек има своју сопствену представу о неком народу. Наша представа о Србима је управо оваква, а били смо на Балкану и у Србији неколико десетина пута. Надамо се да вас ни Срби ни Србија неће разочарати, јер је то једна од малобројних земаља на свету у којој се увек искрено обрадују гостима из Русије.

Владислав и Јулија Петрович су руски новинари-путописци и дописници РИА „Новости“. / Руска Реч / http://ruskarec.ru/opinion/2013/02/05/kakva_su_ta_nasa_braca_srbi_19887.html