Ивицу Дачића оптужују за везе са наркомафијом

dacicПремијер Србије и даље привлачи свеопшту пажњу. Сада Ивицу Дачића оптужују за везе са највећим накробароном земље.

Полиција и специјалне службе Србије располажу аудио и видео снимцима сатанака српског премијера са преставником највећег наркокартела на Балкану Родољубом Радуловићем по надимку Миша Банана. Сами Ивица Дачић је потврдио да се три пута састајао са Родољубом Радуловићем, мада је подвукао да ништа није знао о његовим криминалним везама. Премијеру је тешко да некако коментарише или парира овим оптужбама, јер сасвим је могуће да то није последњи компромитујући материјал којим располажу његови политички противници.

Разговори Дачића са Радуловићем, који се сумњичи за везе са кланом Дарка Шарића, кога српске валсти треже због трговине наркотицима, дешавали су се 2008. године, када је Дачић био на дужности министра полиције. Сви ови подаци о Дачићу појавили су се не сада, још 2009. њима је располагала канцеларија владе Бориса Тадића, истиче у интервјуу за Глас Русије историчар и политиколог Георгиј Енгелгардт.

Једноставно Тадић и његови сарадници уместо да пусте у оптицај ове материјале, одабрали су да их сачувају у својим архивима како би компромитујуће пдоатке касније искористили против Ивице Дачића. Што се сада и дешава. Демократска странка је у опозицији, а ови подаци о Дачићевим везама са ознатом наркомафијом могу да доведу до оштре политичке кризе у Београду.

Индикативно је да се компромитујући материјал о Дачићу појавио управо сада, уочи састанка Томислава Николића и Атифете Јахјаге у Бриселу. Многи експерти сматрају да на тај начин српску јавност покушавају да одвуку од проблема Косова. Између осталог, Георгиј Енгелгардт са тим се не слаже.

У последње време Ивица Дачић се активно укљупио у регулисање косовске ситуације и учинио низ важних уступака Приштини. то је таква политика уступака унапред. Тако да то није ситуација у којој политичар држи строгу линију по косовском питању и треба га некако уклонити. Пре је то питање унутрашњих конфликата унутар београдске политичке елите. Све информације о Дачићу се дају дозирано. И управо зато се може претпоставити да су резерве компромитујућег материјала о њему приличо велике. Јасно је да ако Дачић буде предузимао оштре акције, извлачиће се још нешто.

До чега може да доведе актуални политички скандал, за сада је тешко рећи. Све чешће се могу чути разговори да ће актуелна владина коалиција морати да да оставку, а земљи престоје нови превремени избори. ЕУ, која сада тражи од Србије огромне уступке по косовском питању, уопште није заинтересована за то да Београд поново уђе у предизборну кампању. И неки европски чиновници већ изјављују да приритет за Београд сада не треба да буду избори, већ коначно регулисање косовског питања.

Олга Журављова / Глас Русије