Невидљиви непријатељ

У савременом свету, где је, чинило би се, човек проникао у све тајне природе, где се производе лекови против свих болести, постоји страшна болест која за сада не подлеже науци – рак. 4. фебруара свет обележава Дан борбе против онколошких обољења.

У последњој деценији човечанство је извршило гигантски скок у области здравства. Открићем антибиотика постало је лако да се човек излечи од болести које су некада биле смртоносне. Уз помоћ вакцинације човечанство је искоренило оспе и практично искоренило полиомиелит. Ипак превладавши једну опасност, човечанство се неминовно суочава са другом, примећује старији потпредседник за фундаменталну науку Онколошког центра Розуел парк Андреј Гутков.

Пораст онколошких обоељња у свету нусефекат је успеха других области медицине. Узрок није у томе што је болест почела да се испољава много чешће. Већ у томе што победивши инфекционе болести, учинивши гигантске кораке у борби против кардиоваскуларних обољења, живимо до оног узраста када људски организам постаје најосетљивији за рак.

Упоредо са тим експерт је уверен да убудуће савремена наука ће наћи средство и против онколошких обољења. При томе, сматра Андреј Гутков, медицина ће наносити раку упозоравајуће ударе, не допуштајући његов развој.

Главни успеси ће бити постигнути на нивоу стварања средстава за превентиву и спречавање рака. Када ће обрада лековима одређеног типа доводити до тога да се фреквенција појаве рака битно смањи. За то постоје све основе.

Савремена медицина гледа не само иза хоризонта, већ решава и свакодневне задатке борбе против рака. Како је истакао шеф одељења Онколошког научног центра Блохин Владимир Левшин, данас на располагању лекара онколога постоји неколико средстава лечења – од хируршке интервенције до зрачења радијацијом. Сваке године ова средства се усавршавају, истиче експерт.

Користећи три вида лековитих мера: оперативно-хирушрке, зрачење и хемотерапију. Ове мере се усавршавају, посебно сада се развијају медикаментозне. Препарти постају све ефикаснији. Сви ранији хемотерапијски препарати су деловали врло јако на здраве ћелије и ткива, савремени препарати све више поседују циљано дејство, само ћелије рака погађају на молекуларном и генетичком нивоу.

Али коначна победа над раком је још далеко – експерти препоручују да се не занемарује превентива: да се избегавају стресови и лоше навике, као и да се води здрав, активан начин живота.

Григориј Миљенин / Глас Русије