Шиптари данас организују протест у Бујановцу

БУЈАНОВАЦ, 31. јануара 2013. – Албанци са југа централне Србије у четвртак ће у Бујановцу протестовати и затразити да из села Лучане буде уклоњен споменик погинулим припадницима Жандармерије Србије, најавио је председник Покрета за демократски прогрес Јонуз Муслиу.

Муслиу је за агенцију Бета казао да ће протест у Бујановцу почети у 13 сати. Муслиу је додао да скуп организују све албанске политичке партије из Бујановца.

Жандармерија је крајем 2012. године подигла споменик својим припадницима који су погинули у сукобима са терористима из Прешева, Медвеђе и Бујановца на путу између села Лучане и Добросин у делу општине Бујановац у коме живи искључиво албанско становништво.

Месна заједница Лучане је свој захтев за уклањање споменика Жандармерије, уз образложење да узнемирава албанско становништво, доставила Скупштини општине Бујановац, која је већином гласова албанских одборника то усвојила као одлуку 10. јануара.

Споменик погинулим припадницима Жандармерије, који изгледа као велики православни крст, од постављања је прекривен најлоном, а поред њега стално дежурају припадници Жандармерије, уз једно борбено возило.

БЕТА / СРБИ НА ОКУП