САД финансира пројекат велике Албаније

СПЛИТ – Сједињене Америчке Државе (САД) већ годинама припремају пројекат стварање велика Албаније који би према неким најавама могао да буде заокружен већ ове године , пише сплитска Слободна Далмација и напомиње да је југоисток Европе најкраћи транзитни пут између западне Европе и нафтом и плином богатог подручја средње Азије због чега је део „нове велике геополитичке игре“.

Лист подсећа на изјаву директора Института за регионалне прогнозе и саветника тројице албанских премијера Коче Данаја који је рекао да би већ ове године мирним путем требало да буде формирана нова албанска држава која би објединила све албанске територије.

Подсећајући и на недавну изјаву албанског премијера Саљи Берише да је уједињење свих албанских територија незаустављиво, Слободна Далмација истиче да док неки аналитичари тврде да је нова албанска држава реалан пројект који код неких буди страхове и може донети нове тензије, други наводе да су Беришине речи потпуно погрешно интерпретиране.
“Амерички пројект стварања велике Албаније заправо се полако дипломатским и војним средствима реализује већ дуги низ година. Постоји историја америчког ангажовања у региону, али када је реч о овом пројекту, треба подсетити на неколико кључних тачака. То је америчко НАТО бомбардовање Србије 1999. године, након чега је НАТО на Косову распоредио 50.000 добро наоружаних војника”, пише лист.

Ту је, додаје се, и Охридски споразум, пројект САД-а, којим је започет процес политичког реформисања Македоније кроз уставне измене и усвајање низа нових закона који су осигурали знатно већа права македонским Албанцима.

Трећа кључна тачка је, пише лист, америчка подршка независности Црне Горе и Косова чиме је ослабљена Србија, извршена њена декомпозиција и тиме успостављена регионална равнотежа.
„Америчка политика је овим војно-дипломатским ангажманом припремила пројект велике Албаније”, изјавила је “Слободну” политиколог, др Јадранка Половић.

Линк ка изворнoj вести

ТАНЈУГ