Обједињење Срба: рад на обнови заједничких руско-српских корена

У дане прославе Дана светог Саве у Москви, разговарали смо са доктором права Божидаром Митровићем. Он представља у руској престоници друштвену организацију Обједињење Срба.

Ево шта каже господин Митровић.

Ми постојимо већ више од три године. Регистровани смо у Министарству Правосуђа Русије. Обједињење ради на побољшању положаја Срба у Москви и у Русији, али ми радимо и на обнови знања о заједничким темељимљ руске и српске културе.

Чини се симболичним што се наш разговор са Божидаром Митровићем десио управо на Дан светог Саве. Српском правнику је било врло важно да исприча окупљенима о српском свецу.

Врло се мало зна да је Свети Сава саставио Крмчију, т.е. зборник закона, који је усвојен у Србији 1219. године, у Бугарској 1221. године, а у Русији 1272. године. И због тога рто значи да су Срби, Руси, Бугари, а и Румуни имали јединствени црквени и грађански кодекс, написан на једном језику. То је до данас званични кодекс Руске, Српске и Бугарске православних аутокефалних цркава. Тако да у Србији чак студенти права то не знају. Од 400 страница националне историје права само пет страница је посвећено том капиталном делу не српског, руског или бугарског, односно словенског права, него капиталном делу за развој и очување европског права. Јер у то време, осим Грчке ниједна друга земља у Европи није имала такав обиман и тако квалитетан грађански, односно црквени кодекс који се сачувао до данас. Иако сам магистрирао у Београду и завршио правни факултет, ја сам за његово дело сазнао само у Русији јер Руси више негују тај значај Светог Саве за развој руског права него што ми то знамо и учимо.

У нашем разговору Божидар Митровић је поменуо међународну научну конференцију Ка изворима културе и науке, која је одржана у септембру у Београду. Повод за њено одржавање била су археолошка ископавања у Лепенском Виру и Винчи на територији Србије, која, по тврђењу нашег саговорника, доказују заједничко порекло руске и српске културе. Према концепцији Божидара Митровића, управо овде се појавио древни народ Рас, Срби су се појавили много касније. Управо зато он самтра да су недопустиви закључци неких историчара о томе да су се Словени преселили са севера на југ, као што уче и у руским и у спрским школама. Таква је концепција научника.

Према признању Божидара Митровића, до данас рад Обједињења Срба је текао искључиво на ентузијазму. Тек у последње време они су осетили неке промене.

Већ три године ми немамо ниједног рубља, ни једног долара, ни једног динара, ни једног евра ба свом рачуну, али смо учинили многа племенита дела захваљујући поверењу људи који нам помажу. Ми немамо ни своју салу, ни своје место. И данас су нам отворена врата Московског Дома Националности. И ми захваљујемо руководство што нам је отворио врата.

За Божидара Митровића је посебно вредно што је управо на дан светог Саве на сцени Дома Нација први пут иступио нови амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић.

Тако да је то био посебан празник за све нас јер смо имали част да поздравимо заиста једног новог човека на тлу Русије. Он је жива покретна библиотека. Он зна српску историју. И шта је најважније, он је словенофил. Тако да ми очекујемо да се српско руски односи подигну на апсолутно нови виши ниво, што наши народи заслужују.

Пред нашим микрофоном је био председник московске друштвене организације Обједињење Срба, доктор права Божидар Митровић.

Григориј Соколов / Глас Русије