Признање Косова и санкције Русији за улазак у ЕУ. Шта није јасно?

nikolic-han

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да је од европског комесара Јоханеса Хана први пут чуо отворено и јасно да Србија неће бити део ЕУ све док не реши питање Косова. Николић је гостујући на РТС рекао да је од Хана први пут чуо и други експлицитни услов за чланство Србије у ЕУ, а који се односи на увођење санкција Русији.

„Од њега сам чуо да нећемо бити део ЕУ док не решимо питање Косова. Питао сам шта то подразумева. Рекао је да, пошто већина чланица има став према том питању, и ми би требало да се сложимо са тим“, казао је Николић и додао да је у том разговору поновио да у Србији не постоји човек који ће признати Косово.

„Тај у Србији не постоји у овом часу, никада… и мислим да сам то провокативно рекао…“, казао је Николић и додао да чак ни неки медији, које је назвао дежурним, а који прате сваку његову реч нису смели да приговоре тој његовој изјави, јер знају распложење грађана.

Председник Србије је рекао да је о Хановим изјавама разговарао са премијером Вучићем, али да то није хитно питање.

Према његовим рецима, важније је да српски тимови буду спремни за отварање поглаваља, да Србију нико не оптужује за спорост.

„Ово је нешто што је далекосежно, што тражи решавање макар тако сто ћемо јавно речи то што мислимо“, казао је он.

Што се тиче санкција према Русији, Николић је рекао да му је Хан рекао да Србија још неко време може да води сопствену политику, јер није чланица ЕУ, али да чланство у ЕУ аутоматски подразумева заједичку спољну политлику.

– Први пут смо те две ствари експицитно чули, казао је Николић.

БЕТА