Београд: Акцијом „Зона слободна од мржње“ обележен Дан поноса настраних (ЛГБТ) особа

nevena-petrusic-1(2)

БЕОГРАД – Акцијом под називом „Зона слободна од мржње“ и шетњом централним београдским улицама, данас је обележен Међународни дан поноса ЛГБТ особа, са циљем да укаже на постојећу нетолеранцију према ЛГБТ заједници и према другим мањинским и угроженим групама и појединцима.

„Зона слободна од мржње“ отпочела је у београдском парку Мањеж где су се присутнима обратили повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић, заменица Заштитника грађана Гордана Стевановић, координаторка Жена у црном Сташа Зајовић и председник ГСА Лазар Павловић.

Како је саопштио Инфо центар ГСА учесници су носећи заставе дугиних боја и транспаренте, међу којима и транспаренте солидарности са угроженима у поплављеним подручјима, прошетали улицама Светозара Марковића, Његошевом и до Београдске улице до места где је 1997. убијен ромски дечак Душан Јовановић.

Акцију су организовале Жене у црном, Геј стрејт алијанса, ИДАХО Београд, Геј лезбејски инфо центар, Асоцијација “Дуга”, Центар за квир студије, Новосадска лезбејска организација, Удружење „Хестија“ и Комитет правника за људска права.

„Зону слободну од мржње“ претходно су подржале многобројне домаће и међународне организације, институције и амбасаде.

Подршку одржавању акције и честитке поводом Међународног дана поноса упутили су потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички, Канцеларија за људска и мањинска права Владе Србије, канцеларија Савета Европе у Београду, Делегација ЕУ у Србији, ОЕБС, амбасаде САД, Велике Британије, Холандије, Канаде, Аустрије, Хрватске…

(Танјуг)