IBM: граница аутономије, земље или понижења?

Balkan KosovoРежим интегрисане управе (Integratedbordermanagement) почео је да делује данас на два косовска прелаза – Мердаре и Јариње. Грађевински радови на другом прелазу још нису завршени, пошто су их скоро читаве минуле недеље ометали Срби са севера Косова, који сматрају да режим интегрисане управе ствара државну границу између Србије и Косова. Ипак, након добијених писмених гаранција владе Србије, као и многосатног саветовања у петак, представници све четири општине решили су да прекину акцију протеста.

Сада прелаз ради по новом систему: кретање контролишу српски полицајци, мисија ЕУ на Косову у улози посматрача, као и Косовска полицијска служба. Према постојећим информацијама, на Јарињу Срби чине већину. Раније су се контролни пунктови налазили на растојању од три километра, а од данашњег дана на десетак метара. Специјалне рампе, као на званичним граничним прелазима нема, као ни било каквих државних обележја. Српски званичници уверавају да у суштини за становнике северног Косова ништа неће променити: роба која иде тамо неће бити оцарињена у корист Приштине, на Јарињу не треба плаћати косовско осигурање, важе документи и табилице Републике Србије.

Питање је колико ће се одржати такав режим ако се узме у обзир да на првом „свечаном“ сусрету КПС и српске полиције није дошло до руковања. При томе интегрисана управа подразумева прилично необичну кадровску политику: заменик руководиоца прелаза Јариње ће бити Србин, а његов шеф Албанац, и то при томе што на северу Косова Албнаци чине убедљиву мањину.

Косовски Срби ће пажљиво пратити колико ће се строго поштовати споразум о интегрисаној управи, Пред микрофоном је Драгиша Васић, председник општине Лепосавић:

Уколико се то претвори у неку границу, односно у нешто што не одговара нашим размишљањима- ја вам гарантујем да ниједан Србин, поготову овде на северу, неће бити за тако нешто. Наши ставови су потпуно јасни у том смислу.

Биће касније поновних састанака, можда чак и протеста, о томе ће да одлуче скупштине са севера КиМ. Ми се надамо да ће влада у сваком случају подржати наше захтеве и да ће се у том смислу и понашати. Једино нам је наша влада, влада републике Србије, дала некакву гаранцију. Надам се, убеђен сам да ће наше интересе заступати влада, докле год буде то могла.

Последња, 8.тачка закључка наших разговора говори да уколико Приштина или неко други буде отступио од договореног, влада ће суспендовати примену тог договора.

Српска јавност се још једном поделила: неки сматрају да је интегрисана управа граница национално понижење Србије. Са своје стране, спрски политиколог, представник Форума за међународне односе Драган Јањић, сматра да треба погледати истини у очи:

Моје мишљење да ће ту на крају ипак бити нека врста границе, али да ће север Косова морати да има на неки начин посебан третман као и тај прелаз између севера Косова и Србије. Мислим да ту јако дуго врема мора да остане битно другачији режим, зато што је воља становништва на северу Косова јединствена. Дакле, они не желе да буду интегрисани у састав Косова. То мора да се на неки начин поштује и мора се наћи неко решење.

До краја године режим интегрисане управе треба да буде успостављен на још два прелаза између Србије и њене јужне покрајине.

Глас Русије