Како су амерички пензионери решили да зараде код Хашима Тачија

M OlbrajtНа Балкану је одавно познато да бивши државни секретар САД Мадлен Олбрајт и њен старији друг генерал Весли Кларк, бивши командант НАТО снага за време бомбаровања Југославије, јесу давнашњи пријатељи и поклоници Хашима Тачија. Они ни данас ни мало не жале што су ради спаса косовских Албанаца давали наредбе да се унштавају југословеснки градови и села.
Мадлен Олбрајт често питају шта је осећала када је НАТО доносио одлуку о почетку операције Савезничка сила. У интервјуу за Хуфингтон Пост она је била веома отворена: Жалим само о томе што нисмо почели ваздушну операцију против Југославије раније. Мислим да смо у марту 1999. године поступили сасвим исправно. Пензионисани генерал Кларк без сенке сумње такође свугде понавља да су Американци и НАТО спасили косоваре. Ми смо учинили све исправно, друге одлуке није могло бити. Друго није ни требало очекивати. Пред поечтак било које војне операције у Пентагону и Цији унапред прорачунавају који профит може да се извуче после њеног завршетка. Важно је да се на власти нађу потребни људи који ће се борити за демократију, а уједно пуштати своје дојучерашње покровитеље и заштитнике да одгризу лаком залогај.

За 50 година Србија је уложила у инфраструктуру Косова и Метохије преко 17 милијарди долара. Сада Хашим Тачи и његово окружење освајају све што је било учињено и изграђено тих година. То је наше, ми смо домаћини Косова. Све што постоји на косовској територији припада само независној држави – ево главне тезе приштинског руководства. Тачи и његов тим позивају из читавог света инвеститоре, све који су спремни да з амале паре преузму под контролу важне објекте индустрије Косова и Метохије. Ко ће одбити да заради тамо где се наговештава невероватни профит? Сваки бизнисмен ће јурнути на Косово са џаком пара, када му дају такве гаранције.

Актуални косовски премијер одавно је спзнао да треба пожурити са приватизацијом. јер Београд може у сваком тренутку да затражи бар део своје имовине. Шта ако одједном Брисел подржи праведне захтеве српског руководства? У Приштини на све стране говоре да је сада право време, уз буку се може све узети, а затим нек буде шта буде. Док се окренете, власник може да буде други. На међународне судове могу да оду деценије.

Амерички спонзори Тачија то одлично схватају. И журе богати и врло утицајни пензионери Мадлен Олбрајт и Весли Кларк да добију лакоме залогаје косовског приватизационог колача. Кларк је још на пролеће дао пријаву за дозволу за истраживање наслага угља на Косову. А резерви је тамо 16 милијарди тона. Више у Европи нема нико. Генерал је планирао да из тог угља прави до сто хиљада барела синтетичке нафте дневно. Милијарде долара данас и сутра. Довољно не само за децу генерала, већ да остане и унуцима и праунуцима.

Не заостаје за колегом ни госпођа Олбрајт. Она већ данас поседује највећег мобилног оператера Косова, фирму Ипконет. Али апетит, како кажу, долази за време оброка. Унапред знајући да Хашим Тачи неће моћи да је одбије, бивши државни секретар САД је замислила да купи предузеће Телеком Косова. А то је скоро милион претплантика моблине везе и сто хиљада стационарних телефона.

Тако да нема несебичне љубави. Американци су помогли Тачију да постане домаћин, свугде су лобирали независност покрајине, а сада могу да добију своје бонусе. Тешко да ће Олбрај и Кларк изгубити тендер. Наравно, Приштина покушава да одглуми поштен конкурс, позива још неког ко такође жели да заради. Али то ће бити обични шоу у којем су унапред познати победници. Ради бизниса и почињу ратови. Данас многи водећи економисти света не крију да ради тога да амерички долар и даље влада светом, стално треба одржавати војне конфликте. Без тога огромни носача авиона под називом САД једноставно ће потонути.

Глас Русије