ЕУ укида српски језик

BukvarЗбог „мира у Европи“ посланик у Скупштини Савета Европе Михаел Шацингер, уместо нашег, предлаже коришћење „југословенског језика“

Да ли ће нам и деца ускоро учити из југословенског биквара?

Београд – Језиво!

Михаил Шацингер, немачки лингвиста и посланик у Скупштини Савета Европе, сматра да српски језик треба укинути. Наиме, његов предлог је да земље које су некада чиниле Југославију по пријему у Европску унију, зарад бољих односа и „мира у кући ЕУ“, забораве на разлике које осликава језик. То значи да се у званичним дијалозима између некадашњих екс-ју република неће користити српски, хрватски. Бошњачки или црногорски, већ само „ексјугословенски језик“.

– Вишедеценијске свађе о томе ко говори којим језиком добрим делом су довеле до рата у бившој Југославији, а и данас, 20 година након тога, постоји проблем назива језика на Балкану, посебно у Србији и Хрватској. Срби тврде да се у Хрватској, Босни и Црној Гори говори српским језиком, док грађани ових држава то негирају и своје језике називају хрватским, бошњачким и црногорским.

Без уласка у лингвистички и историјски аспект, било би добро да све некадашње југословенске државе, кад постану чланице ЕУ, барем у службеним препискама у ЕУ говоре и пишу заједничким, југословенским језиком – рекао је Шацингер.

Најгоре од свега је то што је овај предлог наишао на одобравање јавности у Немачкој, али и околним државама. Ако се усвоји, коришћење „југословенског језика“ било би уведено тек када све екс-ју републике постану чланице ЕУ. „Југословенски језик“ био би термин који би се користио у званичним документима ЕУ и преписци између држава бивше Југославије.

Збиљић: Предлог је курвински!

Председник удружења „Ћирилица“, професор српског језика Драгољуб Збиљић, каже да је овај предлог курвински, а никако лингвистички.

-Немам снаге да се довољно начудим таквом предлогу, па се морам упитати где је овај предлагач завршио први курс лингвистике. Наше научне институције пропустиле су драгоцено време да се у свету предочи научна истина о српском језику. Видећемо хоће ли нешто учинити по овом питању људи који су плаћени за то. До сада нису ништа учинили, али ће се ваљда пробудити из медвеђег сна – каже Збиљић.

Милка Цанић: И Гете је учио српси!

Лектор Милка Цанић каже за Курир да би најбоље било укинуту немачки језик.

-Ми желимо да говоримо најлепшим језиком на свету, српским језиком. Не верујем шта је овај човек предложио. Да ли он зна да је и његов Гете учио српски језик како би читао песме које је писао Вук Стефановић Караџић – Каже Милка.

Извор: Курир