На потерницама сви Срби са барикада?

kosovo-suzavac-barikade-jagnjenica

Последњих дана албански медији у Приштини „сипају дрвље и камење“ на Еулекс и тврде да је ова мисија неблаговременим реаговањем омогућила да Слободан Соврлић недавно побегне из притвора КПС-а у Зубином Потоку.

Приштински медији тврде да је Соврлић у марту 2012. бацио Молотовљев коктел на једно возило Еулекса и да је у септембру исте године био у групи људи који су пуцали на Еулекс.

„Трибуна“ тврди да су све полицијске станице на северу Косова добиле имена свих који су учествовали у нападима на Еулекс. Наводи се и да су припадници КПС-а из Зубиног Потока на време обавестили Еулекс да „дође по Соврлића“ а да су војници стигли када је Соврлић већ био на слободи. Без помоћи Еулекса, припадници локалног КПС-а нису могли да се изборе са окупљеним грађанима који су силом ослободили ухапшеног Соврлића – пише „Трибуна“.

Соврлић је још у бекству, вероватно негде у Србији или Црној Гори. Када је приведен због неспоразума са локалним полицајцем КПС-а око паркирања возила није ни слутио да га чекају оптужнице за тешка кривична дела и одвођење у приштински затвор. То сазнање дигло је на ноге житеље Зубиног Потока који се питају колико је још Срба на потерницама Еулекса које углавном исписују Албанци. Сумња се да су на потерницама сви који су били на барикадама и месецима се супротстављали плановима Приштине да заузме Брњак и Јариње и овлада северним Косовом.

 

Бомба у северној Митровици

У северном делу Косовске Митровице бачена експлозивна направа, повређених није било, али је причињена материјална штета на згради и једном путничком аутомобилу. Регионални шеф оперативе Косовске полиције Ђељко Бојић објаснио је да се експлозија догодила поред зграде и пута који води према градској болници.

– Тројица синова, две снајке, супруга и ја били смо, по сменама, а некада и сви заједно, на барикадама у Јагњеници и Зубином Потоку. Зар због тога што смо били тамо треба да стрепимо и чекамо када ће нас киднаповати и одвести на вишегодишње робије у албанске затворе – каже Љубиша Р. из околине Зубиног Потока. Он каже да су грађани добро поступили када су ослободили Соврлића.

– Добро су поступили и челници општине када су забранили Еулексу и албанској пограничној полицији, која је део њихове обавештајне службе ШИК, да се крећу територијом општине Зубин Поток. Ако је неко нешто скривио нека га хапси овдашња-српска полиција и нека му се суди у суду у Косовској Митровици и ако га огласе кривим, нека казну издржава у овдашњем затвору, а не у Приштини – каже Љубиша.

Срби у Зубином Потоку, Лепосавићу, Звечану и Косовској Митровици истичу да су докази Еулекса најчешће „никакви“ и да се своде на рекла-казала, на снимке тајним камерама, и на дојаве шпијуна-Албанаца који им често пуне нотесе именима недужних Срба, не ретко се користе и изјаве Срба у међусобним разговорима или у медијима.

Богавац поново на послу

Командиру косовске полиције у Зубином Потоку Југославу Богавцу укинута је јуче суспензија. Житељи Зубиног Потока прекјуче су пола сата блокирали магистрални пут Косовска Митровица – Зубин Поток – Брњак, захтевајући да Богавац, који је суспендован због насилног ослобађања Слободана Соврлића одмах буде враћен на посао.

Дачић тренира дисциплину

Премијер Србије Ивица Дачић осудио је насилан упад у полицијску станицу Зубин Поток и насилно ослобађање Слободана Соврлића. Он је поручио да „ред мора да постоји“ и да Срби имају своју полицију са којом треба да сарађују. Полицајци КПС-а из редова Срба међутим ништа се не питају, многе акције Албанци и Еулекс спроводе а да и не обавесте регионалног командира – Србина.

Вести