Промоција часописа Збиља

Промоција часописа ЗбиљеВечерас је у амфитеатру техничке школе у Косовској Митровици одржана промоција часописа Збиља, тематски посвећеног Косову и Метохији. На трибини су говорили: главни и одговорни уредник часописа „Збиља“ – Момир Лазић, уредник часописа „Сунчаник“ – др.Никола Кузмановић, игуман манастира Св. Саве у Жеровници – протосинђел Евтимије Милентијевић као и сарадник часописа „Збиља“ – новинар Зоран Влашковић.

Скуп је отворен молитвом, а затим се присутнима прво обратио главни и одговорни уредник часописа „Збиља“ – Момир Лазић. Он је изузетно надахнуто говорио прво уопште о часопису „Збиља“, а затим се осврнуо на најновији број, који је као што смо већ и најавили, тематски био посвећен Косову и Метохији и то под називом – „Косово је Србија“. Као човек који је веома често присутан на Косову и Метохији, Момир Лазић је рекао да мисли и верује да су Срби са Косова једини који су се како он каже „голоруки супроставили тенковима и новом светском поретку, и да је то тај жар и жишка која ће запалити Србију“.

Следећи говорник, др. Никола Кузмановић, иначе уредник часописа „Сунчаник“, такође је говорио веома надахнуто о Косову и Метохији. Он је нагласио „да Срби требају да се пробуде из сна у којем са налазе и да не троше енергију на концерте музичара из бивше Југославије, или на навијачке туче, док народ на Косову на барикадама крвари борећи се за свој опстанак“.

После др.Николе Кузмановића, присутнима се обратио протосинђел Евтимије, настојатељ манастира Св.Саве. Он се захвалио Момиру Лазићу на вишегодишњем труду на афирмисању правих србских вредности, рекавши да му више пристаје име „Родољуб него Момир“, баш из разлога његове борбе на том пољу. Веома добро је протосинђел Евтимије приметио, да ако Србија настави да странчари да ће и даље губити саборност, а без саборности нема правог националног оздрављења. У даљем свом обраћању присутнима, О.Евтимије је поменуо екуменизам и папизам као јереси које потресају православну цркву, а које управо долазе из крила Цркве. У том смислу он је навео „да је Епископ Артемије један од ретких који jе стао и на браник вере и на браник отачаства, те је због тога и прогнан са Косова“.

На крају, присутнима се обратио новинар Зоран Влашковић, изневши заиста фрапантне податке о страдању Срба, србских манастира и цркава, србске културне баштине на Косову и Метохији, србских гробаља, србске имовине и свега што носи србско име.

На промоцији је било присутно и неколико ТВ екипа и новинара.

У припреми је и видео прилог који ће бити емитован у нашој секцији видео вести.

Инфо служба „СРБИНАОКУП“