Русија оптужује САД за мешање у изборни процес

МоскваМОСКВА – Русија је данас оптужила Сједињене Америчке Државе да су – финансирајући опозиционе групе – покушале да утичу на председничке изборе 4. марта на којима ће учествовати и руски премијер Владимир Путин, јавио је АФП.

Истражни органи су започели истрагу око наводних прљавих трикова којима су се служили Путинови противници, док је министар спољних послова Сергеј Лавров критиковао САД, навела је француска агенција.

„Прошли су дани када су Русији могле да се држе лекције или проповеди”, рекао је Лавров у интервјуу за Интернет издање листа „Росискаја газета”.

„Наши амерички партнери то знају јако добро, али је инерција приступа из прошлости и стереотипа Вашингтона још евидентна”, навео је Лавров.

„Чврсто одбацујемо…покушаје да се утиче на политички и изборни процес у Русији, укључујући и начин финансирања цивилних друштвених група”, навео је шеф руске дипломатије.

Путин је раније оптужио амерички Стејт департмент да подстиче уличне протесте који су избили у децембру након парламентарних избора и били настављени уочи гласања у недељу.

Сва четири Путинова противкандидата на изборима, у мањој или већој мери су се дистанцирали од тих протеста, а процена је да ниједан не може да га угрози на изборима.