Москва: није тајна да се против власти Сирије бори и Ал каида

МоскваМОСКВА – За Русију није тајна да се против владиних снага у Сирији боре екстремисти, између осталог и из „Ал каиде”, изјавио је званични представник руског Министарства иностраних послова Александар Лукашевич.

„Ни за кога није тајна да Запад одбија конкретне руске предлоге за решавање ситуације у Сирији или их блокира непомирљива сиријска опозиција, а да не говоримо о оружаним одредима, међу којима се против владиних снага боре припадници Ал каиде и други екстремисти”, рекао је Лукашевич.

Према речима представника руског МИП-а, што дуже опозиција буде одбијала дијалог са сиријским властима и јачала наставак оружане борбе против њих, више ће страдати цивили.

„Управо бескомпромисност оружаних одреда у граду Хомсу онемогућава да се одатле евакуишу страни новинари, иако су потребне мере за то биле усаглашене између сиријских власти и Међународног комитета Црвеног крста уз наше учешће”, рекао је Лукашевич, а пренео је Итар-Тас.

„Уколико су искрене изјаве наших партнера о потреби да се хитно окончају патње цивилног становништва, онда чланице међународне заједнице треба да траже од свих сукобљених страна да одмах прекину ратне активности, што ће омогућити решавање заоштрених хуманитарних проблема и створити услове за почетак свеопштег сиријског дијалога”, казао је представник руског МИП-а.

Лукашевич је додао да је од тога Русија полазила и полази и у Савету безбедности УН.