Од хлеба и игара Србима на Косову стижу карневали и звезде гранда

srpska nova godina

Најава организације дочека нове године по јулијанском календару канцеларије за Косово и Метохију, подсећа на неопаганизацију Срба и то оног дела српства које трпи на својој кожи сваку „идеју“ било ког чиновника Владе из Београда. Шта „на памет падне“ неком тек новопочетнику у згради ове институције, то се одражава на живот Срба који живе на КиМ, а творац „идеје“ је већ сутрадан, вероватно, заборавио дубинску стратегију дугорочности своје епохалне идеје. Рецимо, фуснота у представљању „Косова“ на међународним скуповима. Сећа ли се товрац ове генијалности у дипломатији, из редова ДС ове своје „епохалне мисли“? И да не набрајамо даље, јер примера је толико.

Када сам на сајту канцеларије за КиМ угледао плакат најаве дочека „СРПСКЕ“ нове године, ништа ми друго није преостало него да о томе нешто кажем. Дакле, да ли се код било ког народа појам који представља узвишено национално достојанство, тако профанише као појам српство и „СРПСКА“ код нас Срба? За појам „СРПСКА“ или за српство су Срби крв своју проливали, сузе своје ронили и зној свој лили. Ови данас, „Владини Срби“, појам српства толико профанишу да их није стид да и плакат за нову годину (која узгред није српска већ се слави по старом-јулијанском календару), представљају као да је у функцији њихове најновије „епохалне идеје“ о листи „СРПСКА“ у шиптарској држави. И то је само почетак. Садржај који се под овим плакатом и насловом нуди, карневалска атмосфера, звезде гранда, мени мирише као најава да од хлеба и игара које до сада нудисмо, остадоше само карневали и то ни више ни мање него уз „звезде гранда“.

Неки ће рећи, па чекај ипак је то дочек најлуђе ноћи, само по „СРПСКИ“, па творци идеје „СРПСКА“ листа у независном Косову имају право да ту идеју у тој ноћи и прославе онако како они сматрају и са оним Србима који исто тако мисле. Слажем се и сматрам да је слобода сваког да мисли и заступа своје мишљење и на крају крајева и организује дочек „СРПСКЕ“ нове године усред Косовске Митровице, која крвари и испашта грехе свих претходних режима у Србији скоро 15 година. Само нисам сигуран колика ће посећеност бити, ако се сетимо да је легитимне представнике листе „СРПСКА“ гласало великих 5% Срба. Можда организатори рачунају и на посету  оних неколико процената Шиптара, а истовремено обнављају идеју „заједничких пијаца“ која је после 2000. пропала у Косовској Митровици. Додуше то је била идеје представника међународне заједнице, ово је ипак „СРПСКА“ идеја, и имајући у виду претходна искуства да су „они“ у стању да прибаве по једног или два жандарма из Србије у цивилу, који ће обезбеђивати сваку „мултиетничку тезгу“, не сумњам у успешност карневалске „СРПСКЕ“ нове године у Косовској Митровици, уз светске музичке хитове „звезда гранда“. Ако ништа друго, оних 5% Срба који се буду веселили уз карневалске ритмове, препознатљиве „СРПСКОЈ“ души, заједно са оних неколико посто Шиптара, исто тако исконски везаних за ове ритмове, уз неизоставну подршку канцеларије за КиМ Владе Србије, МУП-а Србије у смислу слања великог броја својих припадника да ову идеју обезбеде од насртаја конзервативних Срба са КиМ, весеље ће како ће јавити РТС бити планетарно и незаборавно.

Срећна свим Србима на Косову и Метохији „СРПСКА“ нова година, мислим да ће бити мото и порука карневалског, новогодишњег фестивала у Косовској Митровици у организацији канцеларије за КиМ Владе Србије. Тако ће Влада још једном потврдити исправност идеје листе „СРПСКА“ на шиптарским изборима, јер да је идеја погрешна, Срби сигурно ову нову годину не-би звали „СРПСКОМ“.

Милан Јездић, уредник портала „Срби на окуп“
_________________________________________________

http://www.kim.gov.rs/rs/vesti/item/2905-docek-srpske-nove-godine-2014