Надбискуп Хочевар саветује да се Срби и Хрвати договоре око броја жртава у Јасеновцу

hocevar

Ваша преузвишености,

Већ неколико мјесеци, Удружење Јасеновац-Доња Градина, основано у Бањалуци прије седам година, на својим састанцима разговара о Вашем обраћању јавности у вези са сложеним питањем броја жртава, српских, јеврејских, ромских и осталих, страдалих у усташком концентрационом логору Јасеновац, у вријеме Независне Државе Хрватске 1941-1945. године. Ово Удружење, које чине истакнути интелектуалци из Репулике Српске, основано је управо из потребе и жеље да се дође до истине о злочинима Независне државе Хрватске и једном за свагда то питање ријеши коначно, али и да се води брига о спомен комплексу Доња Градина, гдје су, углавном, масовне гробнице побијених логораша.

Основано послије овог несрећног грађанског рата, Удружење је на својим међународним конференцијама констатовало у више наврата да је тај посао напросто саботиран у комунистичко вријеме, из политикантских разлога тадашњег руководства којему је на челу био етнички Хрват, Јосип Броз Тито. Уопште, однос у вријеме партизанског ратовања и у послијератном периоду био је амбивалентан. С једне стране, држава је настојала да прикаже пред међународном заједницом што већи број војних и цивилних жртава током Народно-ослободилачке борбе, али без тачног утврђивања броја жртава, од стратишта до стратишта. Разлог је био управо политика комуниста да се један народ, Хрватски, али и муслимани с простора Независне државе Хрватске, не оптужи за геноцид.

Ако истакнемо само чињеницу да су током усташког терора многа српска села у тадашњој Независној држави Хрватској стопостотно страдала, да није остао нити један њихов становник који би могао дати податке о тим спаљеним селима и да је предратна документација (родни и матични листови) систематски уништавана на разне начине, првенствено у вријеме Независне државе Хрватске, онда можете да сагледате размјере ове трагедије и овог злочина, који се с правом може назвати геноцидом.

Нове власти у осамостаљеној, овој новој Независној држави Хрватској, коју су осамосталили и конситуисали скупа домаћи десно оријентисани политичари, на челу са Фрањом Туђманом, заговорником континуитета са Независном државом Хрватском и темељним умањивањем жртава у Јасеновцу, са усташком емиграцијом која у путпуности негира геноцид над Србима, Јеврејима, Ромима и лијево оријентисаним Хрватима. Управо су они, прихватајући редукционистичко редефинисање појма геноцида послије овог  рата, први прогласили Србе геноцидним народом, иако грађански рат није имао ни те димензије нити ту оријентацију.

Овај увод био је потребан, ваша еминенцијо, да бисмо Вам исказали своје чуђење што ви предлажете, колико смо разумјели, да се Хрвати и Срби око питања броја жртава договоре. Као да је у питању пијачно цјенкање око продаје и куповине. Као да је ријеч о конституисању власти, припадању овој или оној европској и свјетској сили. С једне стране да сједну Срби, „максималисти“, како бисте рекли, с друге Хрвати, „минималисти“ и да се договоре колико је било жртава. Изненађени смо да ви, етнички Словенац, не осјећате колико се тим приједлогом вријеђају потомци жртава у Јасеновцу, које траже само једно: Утврђивање тачног броја жртава и јасно одређење према том геноциду. Ко га је починио и зашто?! Ништа више, али ништа ни мање.

Изненађени смо, такође, што Папа, као поглавар  Римокатоличке цркве, приликом неколико посјета Хрватској није посјетио Јасеновац и није ни у једној прилици упутио ријечи извињења, поготово што историјска наука биљежи да су међу најгорим крвницима били и службеници те цркве. Вјерујемо да би Ваш утицај, ако имате воље, могао прекинути ову мучну ћутњу Ватикана када је о Јасеновцу ријеч.

Наших пет конференција дало је обиље материјала о свим овим питањима.Слободни смо да Вам пошаљемо нашу Деклерацију, која би, попут јерменске, требало једном да буде усвојена на међународном нивоу.

Без тога, ово болно питање остаје отворено и не може се ријешити никаквим „договором“, односно погодбом, него само радом историчара и њима сродних истраживача и научника.

 

Надамо се, Ваше еминенцијо, да ћете ово наше писмо примити добронамјерно, јер оно такво јесте.

Примите изразе нашег поштовања и отворености према нашим могућим будућим контактима.

 

Предсједник Извршног одбора:

Удружења Јасеновац-Доња Градина

проф. др. Владимир Лукић, с.р.

 

Прилог:

1. Декларација о геноциду Независне државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата;

http://www.jadovno.com/intervjui-reportaze/articles/pismo-beogradskom-nadbiskupu-monisnjoru-stanislavu-hocevaru.html