Прекрили Туђманов споменик „да не гледа срамоту“

vukovar-spomenik

ВУКОВАР – Чланови Штаба за одбрану хрватског Вуковара данас су, деветог дана протеста против постављања двојезичних табли, црном тканином прекрили попрсје првог хрватског председника Фрање Туђмана и вуковарског хероја Благе Задре да не би, како су рекли, гледали срамоту која се догађа у Вуковару.

„И даље ћемо бити доследни до испуњења наших захтева и проглашења Вуковара местом посебног пијетета“, рекао је председник Штаба Томислав Јосић.

Поводом иницијативе председника Хрватске Иве Јосиповића да се дијалогом постигне консензус о односу према мањинским заједницама, казао је да су „спремни на разговоре, али нису спремни на компромисе“.
„Ми ћемо наше аргументе ставити на сто, а они нека ставе своје“, рекао је Јосић и додао да се „жртве не могу изједначавати и не може се делити кривица“.

Председник Штаба потврдио је и да се озбиљно размишља о могућности иницирања референдума везано за проглашење Вуковара местом посебног пијетета, пише агенција Хина.

Протести због постављања двојезичних табли почели су пре девет дана, у организацији Штаба за одбрану хрватског Вуковара, а првог дана у нередима неколико табли је насилно скинуто, да би касније биле поново постављене.

ТАНЈУГ

Фејсбук објава