Јерменија: Велике антивладине демонстрације у Јеревану, туча у парламенту и испред њега. Тражи се оставка премијера Пашињана. Црква уз демонстранте

jerevan

На улицама главног града Јерменије почео је сукоб демонстраната и полиције, а како јавља дописник РИА Новости, специјалне снаге користе шок бомбе и међу демонстрантима има повређених.

Специјалне полицијске снаге растерују демонстранте који су се окупили испред зграде јерменског парламента и резиденције премијера. „42 особе су приведене у полицијске станице“, пренеле су РИА Новости.

Како јавља Телеграм канал „Соловјов“, „има жртава – једном од демонстраната је шок бомба откинула руку, лекари хитно позивају додатне екипе хитне помоћи“.

Покрет „Тавуш за отаџбину“ позвао је Пашињана да изађе из зграде парламента и како би „причали о његовој оставци“.

Демонстранти покушавају да пробију полицијски кордон и да уђу у зграду парламента где се одржава „владин час“ – време на скупштинској седници када чланови владе и други званичници одговарају на питања посланика.

Такође, у самој згради парламента дошло је до туче између представника власти и опозиције, како преносе РИА Новости, због Пашињанове изјаве о „кукавичким дезертерским генералима који су напустили ратиште 2020. године у Нагорно-Карабаху“.

Ситуација у Јерменији и протести

Од лета 2020. па до маја 2024. године Јерменија није видела толико велике и организоване антивладине протесте. Опозиција је изашла на улице након предаје Нагорно-Карабаха Бакуу, масовног напуштања те територије од стране Јермена и разграничења државне границе са Азербејџаном.

Протести су почели 9. маја и окупили су око 70.000 људи, што је за Јереван веома значајна цифра.

Народ који протестује је незадовољан начином на који се спроводи демаркација границе са Азербејџаном, односно, политиком премијера која подразумева предају пограничних јерменских територија. У априлу 2024. године, Јереван и Баку су саопштили да су специјалне комисије две земље одредиле куда ће тачно пролазити граница. Циљ је да се границе две земље доведу у оне оквире који су постојали у тренутку распада СССР-а. У складу са тим договором, низ села у близини Тавушке области Јерменије требало би да постану део Азербејџана.

Јерменска Апостолска Црква је подржала народ, а управо је представник цркве постао вођа опозиције – поглавар Тавушке епархије Јерменске апостолске цркве, архиепископ Баграт Галстањан.

Протести на улицама Јеревана се не смирују, а опозиција је спремна да протестује све док тренутни премијер не поднесе оставку.

Извор:
НСПМ