У Бањалуци свечано отворена Канцеларија Амбасаде Русије. Лавров: Ово је историјски догађај. Везе Русије са Републиком Српском у великом успону, контакти на највишем нивоу постали редовни

dodik ambasada

У Бањалуци је свечано отворена Канцеларија Амбасаде Руске Федерације што је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров оценио као „историјско“ и истакао да су везе Русије с Републиком Српском „у великом успону“, а да су „контакти на највишем нивоу постали редовни“.

„Није свакидашњи догађај да се у свету отвара ново дипломатско седиште Руске Федерације… Ширење дипломатског кора (из Сарајева) на Бањалуку сведочи о повећању значаја и ауторитету Републике Српске као учесника у међународним процесима у складу са Дејтонским мировним споразумом“, казао је Лавров у видео-поруци.

Захвалио је председнику РС Милораду Додику и епископу бањалучком Јефрему, као и свима другима који су учествовали у припреми за отварање те канцеларије на чему се, како је рекао, радило неколико година.

„Уверени смо да ће посебна историјска и духовна атмосфера која тамо влада (у Бањалуци) инспирисати наше колеге да креативно решавају задатке с којима се суочавају“, рекао је Лавров.

Лавров је казао да Русија и РС „негују антифашистичку традицију“ и да је РС „упориште историјске истине и борбе против искривљавања историје“.

Навео је да у РС послују велика руска предузећа и да су успостављене значајне везе у науци, култури, просвети и спорту, а убудуће ће пажња бити усмерена на „изградњу руско-српског храма“, као „духовног и културног центра у Бањалуци“ што ће бити „најважнија компонента за јачање братских спона које повезују наше народе“.

„Наставићемо да развијамо контакте универзитета у Русији и Републици Српској“, казао је министар спољних послова Русије, поздравио почетак рада „Центра за отворено образовање на руском језику“ и наставу руског језика на Универзитету у Источном Сарајеву и на Универзитету у Бањалуци.

Извор:
НСПМ