СБ УН усвојио резолуцију са Бајденовим планом о прекиду ватре, Хамас одговорио

sb un

Палестински покрет Хамас поздравља резолуцију Савета безбедности УН о трајном прекиду ватре али одбија било какве демографске промене или смањење територије Појаса Газе

Савет безбедности Уједињених нација усвојио је резолуцију која подржава споразум о прекиду ватре који су припремиле Сједињене Америчке Државе, са циљем заустављања осмомесечних борби између Израела и Хамаса, јавља „Скај њуз“.

За резолуцију је било 14 гласова, Русија је била уздржана и нико није гласао против резолуције.

План прекида ватре који је Џозеф Бајден изнео крајем маја – догодио би се у три фазе.

Прва фаза споразума би била шестонедељни прекид ватре, друга повратак преосталих талаца из Газе, а трећа, и коначна, план реконструкције Газе.

„Израел је већ пристао на овај договор и борбе би могле престати данас ако би Хамас урадио исто“, рекла је америчка амбасадорка Линда Томас-Гринфилд.

Палестински покрет Хамас поздравља резолуцију Савета безбедности УН о трајном прекиду ватре у Појасу Газе, наводи се у саопштењу те организације.

„Хамас поздравља оно што је укључено у резолуцију Савета безбедности о трајном прекиду ватре у Појасу Газе: Потпуно повлачење трупа из Појаса Газе, размена заробљеника, реконструкција, повратак расељених лица у њихова места боравка, одбија било какве демографске промене или смањење територије Појаса Газе, као и пружање неопходне помоћи нашим људима у овом сектору“, наводи се у саопштењу Хамаса.

Извор:
РТ