Нови магазин: Директорка Завода за заштиту споменика поднела оставку због Генералштаба

Generalstab

Дубравки Ђукановић речено да мора да скине заштиту са Генералштаба или да поднесе оставку. Комплекс Генералштаба троструко је заштићен

Директорка Републичког завода за заштиту споменика културе Дубравка Ђукановић поднела је оставку на ту функцију након што је условљена да поднесе предлог за скидање заштите са заграде Генералштаба.

То је пренео Нови магазин.

Извор Новог магазина наводи да је Ђукановић у суботу позвана из Министарства економије на састанак, којим је руководио министар финансија Синиша Мали.

Дубравка Ђукановић

На том састанку јој је речено да мора да скине заштиту са Генералштаба или да поднесе оставку. Остављено јој је да размисли до понедељка, али је она одмах рекла да подноси оставку, пренео је извор недељника.

Како сазнаје Нови магазин, оставка је у понедељак стигла у Министарство културе, а у четвртак ће на ту функцију бити именована особа која је спремна да уради све што је потребно како би Генералштаб изгубио статус заштићеног културног добра.

Комплекс Генералштаба и бившег Савезног секретаријата за народну одбрану троструко је заштићен.

Зграде Генералштаба, које су оштећене у НАТО бомбардовању, имају статус споменика културе, исти статус има и стара зграда Генералштаба са парцелом на којом се налази цео комплекс, а као просторно-историјска целина заштиту ужива и подручје уз Улицу кнеза Милоша.

Према сазнањима Новог магазина, оставку је због Генералштаба спремна да поднесе и директорка београдског Завода за заштиту споменика културе Оливера Вучковић.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре објавило је да је министар Горан Весић 15. маја, у име Владе Србије, са компанијом „Affinity Global Development“ потписао Уговор о ревитализацији комплекса бившег Савезног секретаријата за народну одбрану, који се налази на углу улица Кнеза Милоша и Немањине у центру Београду.

Извор:
СТАЊЕ СТВАРИ