Додик: Док је био амбасадор у Сарајеву, Кристофер Хил питао – шта Срби раде у БиХ и говорио да их треба истерати

kristofer hil

„КРИЗА СЕ ЗОВЕ БиХ, МИСЛИМ ДА СМО САДА НА ЊЕНОМ ВРХУНЦУ – ПОСТОЈЕ ЉУДИ КОЈИ СЕ БОЈЕ ШТА ЋЕ АМЕРИКАНЦИ УРАДИТИ“

* Председник РС у интервјуу ТВ Прва: Политичко Сарајево иде ка томе да се наметне централизација унитарне БиХ. Крши све могуће елементе Устава БиХ. Једино смислено је направити неки предлог. Наш предлог је трајно раздруживање. Предлог званично шаљемо Сарајеву и даћемо им неко време да се изјасне

* Србе боли то што су српске општине Дрвар, Грахово, Гламоч и Петровац остале у Федерацији БиХ, али да ће Српска поштовати границе и неће их прелазити ни у политичком, ни у једном другом смислу, те додао да граница на Дрини постоји само као административна

__________________________________________________________

МИСЛИМ да смо на врхунцу кризе која се зове БиХ, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик, гостујући у Јутарњем програму Прве телевизије.

Додик је напоменуо да је „са резолуцијом о Сребреници и низом других ствари, које су се десиле и дешавају се, дошло до предлога о мирном раздруживању“.

– Политичко Сарајево иде ка томе да се наметне централизација унитарне БиХ. Крши све могуће елементе Устава БиХ. Једино смислено је направити неки предлог. Наш приједлог је трајно раздруживање. Предлог званично шаљемо Сарајеву и даћемо им неко време да се изјасне – рекао је Додик.

Додик је нагласио да је „БиХ разбијена“.

– Сматрам да људи имају право да се изјасне о томе. По процедури која је одређена законом, ако скупштина општине Сребреница донесе одлука да се мења то име у неко друго, онда ће Република Српска донети закон и прогласити га важећим. Немам ја ту шта да радим, без обзира да ли се то свидело Бошњацима – навео је Додик.

Рекао је да Србе боли то што су српске општине Дрвар, Грахово, Гламоч и Петровац остале у Федерацији БиХ, али да ће Српска поштовати границе и неће их прелазити ни у политичком, ни у једном другом смислу, те додао да граница на Дрини постоји само као административна.

Коментаришући изјаву мађарског премијера Виктора Орбана да мора бити учињено све да се спречи улазак Европе у рат у Украјини, Додик је истакао да је Орбан несумњиво један од највећих лидера Европе који ради све у интересу Европе.

Додик је нагласио да су САД потпуно подредиле Европљане себи и да су украјинско и сва европска питања већ одлучена у Америци.

– Оно што Орбан ради ја потпуно подржавам. Мислим да је то глас разума који може да мало заустави, али по овоме што се сада дешава, видимо да ови то жестоко намећу – рекао је Додик.

Oн је истакао да је тачно да су Орбан и премијер Словачке Роберт Фицо сада означени као противници демократије, као што су он и председник Србије Александар Вучић проглашени да „не ваљају“ јер кажу да неће да се петљају са снакцијама и осталим.

У осврту на пресуду бившем председник САД Доналду Трампу, Додик је рекао да је невероватна, а да из ње произлази колико је све под контролом америчке елите.

Он се у контексту суђења Трампу осврнуо и на судски поступак који се против њега води у Сарајеву због непоштовања одлука Кристијана Шмита, наводећи да је пристао да у њему учествује само да би показао колико је то бесмислено.

Додик је нагласио да се више пута из реакција америчких дипломата у БиХ уверио да они немају никакав осећај за историју, те указао на некадашњег америчког амбасадора у БиХ Кристофера Хила који је питао шта Срби раде у БиХ и рекао да их треба истерати.

– БиХ живи само зато што тамо још увек постоје људи који се боје тога шта ће Американци урадити – поручио је Додик.

Извор:
ФАКТИ