Politico: Бајден тајно дозволио Украјини да америчким оружјем гађа циљеве у Русији

storm-shadow

ЗАХАРОВА: НЕМА ЗАПАД ШТА ДА ДОЗВОЉАВА УКРАЈИНИ – РАКЕТЕ ВЕЛИКОГ ДОМЕТА ИСПАЉУЈЕ ИСКЉУЧИВО НАТО

* ЗАХАРОВА: Дискусија да ли да се „дозволи“ или „не дозволи“ Кијеву да користи западно оружје за нападе на руску територију је фиктивна. Украјина није у стању да самостално користи ракете великог домета, то је могуће само уз помоћ космичког извиђања, а трајекторија лета тих ракета се одређује искључиво у земљама НАТО. Максимум који се дозвољава Украјинцима је да предложи мету на мапи

___________________________________________________________

АМЕРИЧКИ лист Politico објавио је да је Џо Бајден је тајно дозволио Украјини да америчким оружјем гађа циљеве у Русији.

Позвао се на неименованог званичника у Бајденовој администрацији и пренео:

„Недавно је председник дао инструкције свом тиму да обезбеди да Украјина може да употреби америчко оружје за одбрану Харкова, што подразумева да украјинске оружане снаге могу (америчким оружјем) узвраћати руским снагама које их нападају или се спремају да на њих ударе“.

Politico наводи да се став Вашингтона у вези са ударима Кијева по дубини Русија „није променио“.

Шеф комитета Бундестага за међународне односе Михаел Рот изјавио је да Украјина има право да ракетама напада на циљеве у Русији и да употреби немачке тенкове и на руској територији.

Лукаву игру која је у све ово уграђена разголитика је портпаролка Министарства иностраних послова РФ Марија Захарова:

– Украјини није потребна ничија дозвола да користи западно оружје за ударе по дубини Русије јер ће у томе НАТО играти главну улогу, а не украјинска армија. Дискусија о томе да ли да се „дозволи“ или „не дозволи“ Кијеву да користи западно оружје за нападе на руску територију је фиктивна. Украјина није у стању да самостално користи ракете великог домета, то је могуће само уз помоћ космичког извиђања, а трајекторија лета тих ракета се одређује искључиво у земљама НАТО. Максимум који се дозвољава Украјинцима је да предложи мету на мапи. А онда је све у рукама НАТО који, по правилу, одређује и циљеве“.

Захарова је закључила: Све је урукама НАТО и за све ће морати да одговара НАТО“.

Раније је Ватикан упозорио на последице напада Кијева на Русију западним оружјем.

Извор:
ФАКТИ