Министарства одбране Кине: Признање Тајвана као независне државе значило би рат са Кином

kina-zastava

Признање Тајвана као независне државе значило би рат са Кином, не може бити мира ако постоји подела, поручио је званични представник кинеског Министарства одбране Ву Ћианг на брифингу.

„Сепаратистичке активности зарад подршке независности Тајвана представљају највећу егзистенцијалну претњу миру у Тајванском мореузу“, упозорио је Ву Ћиан.

Према његовим речима, говор новог тајванског председника Лаја Чинга био је „пун лажи и злобе“ према његовим сународницима, као и ласкања „страним господарима“, чиме је и признао да се „ослања на спољне силе за постизање независности“.

Народноослободилачка војска Кине преузима мисију заштите националног суверенитета и територијалног интегритета, указао је Ву Ћианг и истакао да је војска увек „била спремна да одлучно разбије све сепаратистичке завере“ усмерене на независност Тајвана, као и да заустави свако страно мешање.

Кина је више пута истицала да се тајванска влада игра ватром и да прелази опасан прагу рата због своје отворене пропаганде „теорије две државе“, која се односи на независност острва.

Извор:
НСПМ