Андреј Ткачов: ТРИ ВЛАДИМИРА

Kijev-manastir

Црква Десјатинског манастира је прва камена црква у Русији, названа тако јер је Владимир за њено одржавање издвајао десетину великокнежевског прихода.

Храм су први пут уништили Монголи 1240. године.

Тек под Петром Могилом у 17. веку предузети су покушаји да се некако улепша древна, пуста светиња. Али пуноправни и нови храм подигнут је на старом месту у 19. веку под Митр. Филаретом.

Овај други храм срушили су „црвени ђаволи“ 1928. године.

Трећи храм су пре неколико дана срушили жуто-плави демони предвођени некрштеним Јеврејином. Међутим, тешко је овог хомункулуса везати за Јевреје, јер је потпуно туђ и тој традицији.

Ово што је речено требало би да буде довољно да се никад не запитамо „због чега се ратује?“ и „шта да радимо са кијевским режимом?“

Али треба додати да мрачни паклени свет покушава да се реваншира за ону револуцију коју је организовао кнез Владимир Крститељ.

Владимир је погазио идоле и подигао Крст; покајао се и повео народ до крстионице. Сада, уз помоћ људи, Пакао покушава да уради супротно: да руши храмове и подиже идоле. А између Русије и Украјине тече крвави спор на тему: ко је од нас наследник Владимировог дела, а ко рушитељ? Спор се не води о врховима, већ о коренима.

Занимљиво је и то да и у античко и у савремено доба име Владимир звучи истрајно и пророчански.

Некрштени Јеврејин Владимир, на челу хунте, покушава да потпуно поништи дело светог кнеза Владимира, а православни Владимир, на челу обнављајуће руске државе, мора да поново створи тело Свете Русије, да помете непријатеље спољашње и унутрашње.

Смрт грешника је сурова, и слика, потпуно испољена у Духу, не може избећи одговарајуће довршење у телу. Благо ономе ко је посетио овај свет у његовим судбоносним тренуцима…

Извор:
ИСКРА