САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

narodni-pokret-srba-sa-kim-otadzbina-1

Упад РОСУ полиције у филијале Поштанске штедионцие на северу Косова и Метохије као и у Трезор Народне банке Србије у Косовској Митровици помало мирише на већ устаљени договор Александра Вучића и Аљбина Куртија. Довољно је сетити се дешавања око регистарских таблица, око енергетике из којих се види да се цео спор завршава тако што нестају институције српске државе у јужној српској покрајини по захтеву власти из Приштине.

Реакције од стране Београда нема, оне се своде на оно „трла баба лан, да јој прође дан“. Чак изјаве српских званичника су глупе и идиотске тако да председник Владе Србије Вучевић каже да је то очајнички потез Аљбина Куртија док га Петар Петковић назива ескалаторним. У суштини такав политички корак Приштине је заокурживање државности самопроглашене републике Косово.

У исто време власти у Приштини захтавају од Срба да возачке дозволе које је издао МУП Републике Србије замене до 9. августа возачким дозволама сепаратистичких власти из Приштине. И овде реакције Београда нема. Што јасно потврђује тезу да је све унапред договорено. Због јавности у Србији воде се јалови и неспретни преговори са Приштином који по правилу немају резултата и све подсећа на оно трчање петла и кокошке три круга око зграде. Реакције ЕУ и САД су очекиване, оне благо осуђују поступке Приштине али у стварности такве политичке кораке одобравају.

Сепаратисти кажу да су се одлучили на такав корак на основу устава и закона самопроглашене репблике Косово. И док са једне стране сепаратистичка творевина звана република Косово поштује свој устав и своје законе дотле Александар Вучић законе српске државе, чији почеци датирају још из времна Цара Душана, овај српски владар гази на штету српске државе. Пролазак сепаратистичких таблица и осталих личних докумената ове непризнате државе кроз Републику Србију је само један у низу гажења закона од стране Александра Вучића.

Овакав капитулантски однос Републике Србије је резултат политичке трговине њеног председника који у циљу голог одржања на власти на све пристаје па и на то да се на бесраман начин газе институције српске државе у јужној српској покрајини. Да ли Београд то може да спречи? Може свакако. Довољно је само да забрани пролаз кроз Србију сепаратистичких таблица и докумената па да се у Приштини деси побуна. Такође може са пуним правом и у складу са Уставом Републике Србије да забрани пролаз робе из ЕУ и делова некадашње Југославије ка Косову и Метохији. Међутим, много су веће шансе да земља постане равна плоча и не буде више округла него да Александар Вучић примени ове реципрочне мере према Приштини у скалду са Уставом Републике Србије.

Уочи упада РОСУ полиције у филијале Поштанске штедионице на северу Косова и Метохије још пре четири дана је у њима по директиви из Београда забрањена свака динарска новчана трансакција. У преводу то значи да је Београд сам већ кренуо у укидање динара као платежног средства у јужној српској покрајини. Судбина радника Поштанске штедионице биће слична судбини радника Комерцијалне банке. Са простора јужне српске покрајине они ће се пребацивати у градове широм централне Србије чиме Александар Вучић заједно са Аљбином Куртијем етнички од Срба чисти јужну српску покрајину. Ваља подсетити да је по подацими тзв. невладиних организација, а оне нису наклоњене Србима, за време власти Александра Вучића више од 50 хиљада Срба на пустило Косово и Метохију.

И док се овако крупни догађаји одвијају на Косову и Метохији председник Србије на театралан начин од свог брата патријарха добија благослов за поништавање резолуције о Сребреници. Што се Косова и Метохије тиче он се на Миросављевом јеванђељу заклео да ће га чувати у оквру државе Србије али је Француско-немачким предлогом у тачки два пред целом Европом прихватио да Косову да независност, сувереност и територијалну целовитост. То је урадио у Бриселу а потврдио у Охриду. Обмањује грађане Србије да он није потписао признање Косова и Метохије што је шарена лажа јер од њега то нико и не тражи. По међународном праву довољно је и усмено прихватање о одрицању од своје територије па да такав корак буде правно пуноважан. Уосталом, пријем Косова у Савет Европе темељи се на прихватању Француско-немачког предлога од стране председника Србије.

Једног дана када се буде писала историја Александар Вучић ће остати упамћен као човек од кога све од Призренске лиги 1878. године до данашњег дана нико више није урадио за алабанску ставар и на ставарању Велике Албаније од њега самог. Нека му то служи на част.

Како радили тако нам Бог помогао.

Косовска Митровица
21.05.2024. године

                               Информативна служба
Народног покрета Срба са Косова и Метохије
„Отаџбина“