Додик: Смрт 12 беба је злочин над злочинима белосветских моћника

banja luka bebe

Смрт 12 бањалучких беба најтрагичнији је злочин, по карактеру, начину и намерама, који су починили представници међународне заједнице над недужним бићима која су, нажалост, одмах по рођењу спознала суровост и окрутност „великих“ који се иживљавају над „малим“, поручио је данас председник Републике Српске Милорад Додик.

„Тог црног 22. маја 1992. године у бањалучкој болници умрла је прва беба због несташице кисеоника, јер САД и остале западне земље нису дозволиле допремање хуманитарне помоћи ваздушним путем западном делу Српске. До 19. јуна умрло их је 12, а неке од њих нису добиле прилику ни да им њихови родитељи надену имена. Само две бебе су успеле да преживе овај злочин над злочинима“, навео је Додик и истакао да је реч о Слађани Кобас и Марку Медаковићу, код којих је недостатак кисеоника, нажалост, проузроковао трајне здравствене проблеме.

Слађана је умрла 2006. године, а Марку је дијагностификована церебрална парализа и низ других последица које ће га пратити цели живот, навео је Додик.

Поводом обележавања 32 године од смрти 12 беба у тадашњем бањалучком Клиничком центру, Додик каже да је кисеоник из Београда у Бањалуку тада било могуће доставити једино ваздушним путем, али да авиону, који је требало да достави кисеоник и који је данима чекао, није био дозвољен лет због увођења санкција СР Југославији, а све, како каже, „захваљујући бездушним белосветским моћницима“.

„Тадашњи генерални секретар УН Бутрос Бутрос Гали, под притиском САД и западних земаља, није дао дозволу да авион са спасоносним теретом – кисеоником полети ка Бањалуци, упркос свим апелима. Чак су се на те апеле и вапаје оглушили и представници УНИЦЕФ-а и других међународних такозваних ‘хуманитарних’ организација, које су биле све само не хуманитарне“, нагласио је Додик у изјави за Срну.

Он је истакао да је до смрти беба дошло самовољом представника исте те међународне заједнице која нам свакодневно пуни главу о некој наводној демократији, људским правима, хуманости и емпатији, а са друге стране је и друга страна медаље – њихово право лице и њихова рука зла која је тек рођеним бебама укинула право да живе.

„Та белосветска господа из међународне заједнице дала је себи за право да из својих удобних фотеља одлучују о нечијем животу који је иако тек започео упознао њихову суровост и зло које носе у себи. Самовољом светских моћника та тек рођена бића била су одмах осуђена на смрт, јер њихова малена и неразвијена плућа нису издржала без кисеоника чији транспорт злотвори нису дозволили“, навео је Додик.

Као необориву чињеницу, Додик истиче да је 12 беба умрло захваљујући странцима због недостатка кисеоника, елементарне ствари која је значила живот.

Представници међународне заједнице немилосрдно су пресудили бањалучким бебама по самом рођењу, ускративши им живот, детињство, прославе рођендана, пунолетство, младост, родитељство… Данас би то били зрели људи, 32-годишњаци, али њихов први плач који је означио и први дан њиховог живота утихнуо је силом оних који себе сматрају свемогућим и господарима живота и смрти. Без имало милости гнусно су се ‘поиграли’ са тек рођеним бебама, дозволивши им да заплачу, да прогледају, да удахну, али не и да наставе да дишу. Њихови животи су угашени и пре него што су спознали да су дошли на овај свет и пре него што су видели лица својих мајки и очева“, указао је Додик.

Он је додао да је први плач недужних беба насилно прекинут, али родитељску сузу, као и сузе свих нас који саосећамо у њиховом болу не може ништа прекинути, јер је то бол која никада неће проћи и злочин који се никада не може опростити.

Коридор живота

„Сваки 22. мај за нас значи само једно – почетак краја тек рођених беба и тај датум је црно слово у календару сећања који никада не сме и не може бити заборављен. У нашим срцима заувек ће остати успомена на страдале бебе – Ненада, Николу, Бојана, Раису, Емину, Данијела, Душана, Радијана, Маида, Владимира, две бебе које нису доживеле ни име да добију, и Слађану„, истакао је Додик.

Ова незапамћена хуманитарна катастрофа, каже Додик, била је повод за покретање операције „Коридор 92“ којом је разбијена блокада и поново успостављена копнена веза са СР Југославијом.

„Коридор ’92“ је значио живот и није случајно назван Коридор живота, јер је он дословно омогућио само једно – да никада више ниједна беба не изгуби живот на овако окрутан начин као ових 12 бањалучких звездица. За голготу коју су прошле бањалучке бебе и њихови родитељи, али и сви ми заједно који се сећамо тог маја и јуна 1992. године и црних вести које су стизале из породилишта нико никада није одговарао.

„Правда је спора али достижна и рука правде стићи ће кад-тад оне који су себи дали за право да бездушно одлучују о судбини најневинијих бића на свету. Нико неће моћи избећи одговорност пред Богом за злочине према онима који нису ни за шта криви, а окрутно им је одузет право да дишу и живе“, поручио је председник Републике Српске.

Извор:
ИН4С