ПУТИН ПРИСУСТВУЈЕ САХАРАНИ ТРАГИЧНО СТРАДАЛО ИРАНСКОГ ПРЕДСЕДНИКА! У ТЕХЕРАН СТИЖЕ ПОД ПРАТЊОМ НАОРУЖАНИХ ЛОВАЦА СУ-35С

Su-35S

Руски председник Владимир Путин у четвртак ће присуствовати сахрани трагично настрадалог иранског председника Ибрахима Раисија, који је погинуо у недељу поподне у хеликоптерској несрећи на северу Ирана.

Како наведено руски председник би у Техерану требао да слети у пратњи 5 или шест борбених авиона СУ-35С.

Сахрана трагично настрадалог иранског председника одржаће се у четвртак.

Ово је иначе други пут у последњих пар месеци да је руски председник путовао у иностранство под наоружаном пратњом.

Оно што је интересантно јесте да је руски председник Путин користио наоружану пратњу руске борбене авијације са Су-35С за време блискоисточне турнеје лета у Уједињене Арпаске Емирате и Саудијску Арабију.

Четири наоружана борбена авиона Су-35 у среду 6. јануара 2024. полетели су из Москве у пратњи председничког авиона Иљушин ИЛ-96 са којим је руски председник кренуо на блискоисточну турнеју.

Сухоји су под будним оком пратили летелицу руског председника са обе стране сво време и ово је по први пут да руски председник користи ловачку заштиту приликом путовања. То је иначе урађено било први пут 2016. године за време посете Сирији када су ловци Су-30СМ пружали заштитут руском председничком авиону приликом уласака у сиријски ваздушни простор и приликом слетања у базу Хмеим.

Сухоји који су пратили руског председника нису имали допуњавање горивом у ваздуху све до слетања, као и на путу од Абу Дабија до Ријада. Авиони су снабдевени били горивом на аеродрому.

Још једна од занимљивих детаља блискоисточне турнеје борбених авиона СУ-35С била је и та што су им се приликом прелетања иранске територије у пратњи придружили и ловци F-14 Tomcat

Извор:
ТВ ФРОНТ