Ванредни избори у Ирану 28. јуна, формирана комисија за истрагу погибије председника Раисија

reisi

Ирански председник Ибрахим Раиси и министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан погинули су када се њихов хеликоптер срушио док је прелазио изнад планинског терена у јакој магли. Страдали су и сви из пратње председника, седморо званичника и чланова посаде. Раиси ће бити сахрањен 23. маја у граду Мешхеду, његовом родном граду.

У земљи је проглашена петодневна национална жалост. Како је објављено, први потпредседник Ирана Мохамед Мохбер преузеће дужност председника до избора, док је заменик министра спољних послова Али Багери Кани именован за вршиоца дужности шефа иранског министарства спољних послова.

Формирана је и комисији која ће „истражити размере и узроке пада председничког хеликоптера“, а ирански медији већ јављају да је технички квар летелице узрок пада хеликоптера.

Ванредни председнички избори биће одржани 28. јуна.

19:32 20.05.2024

Ванредни председнички избори биће одржани 28. јуна

Ванредни избори за председника Ирана биће одржани 28. јуна, најавио је данас Мохсен Еслами, председник иранског изборног штаба.

„Четрнаести председнички избори у Ирану биће одржани 28. јуна“, рекао је Еслами, а преноси новинска агенција Иранс Мехр.
Додао је да је од Савета старатеља затражено да започне регистрацију председничких кандидата пре 28. маја.

19:17 20.05.2024

САД нису умешане у пад хеликоптера иранског председника

Сједињене Америчке Државе ни на који начин нису умешане у пад хеликоптера у коме се налазио ирански председник Ибрахим Раиси, изјавио је на брифингу шеф Пентагона Лојд Остин.

Он је додао да САД не могу да изводе претпоставке о томе шта је могло бити узрок пада хеликоптера у коме се налазио Раиси и истакао да Вашингтон наставља да прати ситуацију у вези са инцидентом.

Остин је такође нагласио да Вашингтон тренутно не види претњу регионалној безбедности на Блиском истоку због пада хеликоптера иранског председника и његове погибије.

18:29 20.05.2024

Председник Ирана Ибрахим Раиси биће сахрањен 23. маја у граду Мешхеду, његовом родном граду, саопштио је потпредседник земље Мохсен Мансури.

„Тела ће бити превезена у свети град Мешхед, где ће се одржати церемонија испраћаја и сахрана“, рекао је Мансури.
Он је напоменуо да ће се церемонија одржати у маузолеју имама Резе у Мешхеду.

17:26 20.05.2024

Књига жалости у Амбасади Ирана у Београду

Књига жалости у Амбасади Ирана у Београду поводом погибије иранског председника и других званичника биће отворена од сутра до петка.
Амбасада Ирана саопштила је да ће сви заинтересовани моћи да се упишу у књигу жалости у наведеном року у згради Амбасаде, на адреси Михаила Мике Јанковића 3, од 10 до 15 часова.

16:31 20.05.2024

Формирана комисија за истрагу

Шеф Генералштаба иранских Оружаних снага Мухамед Багери именовао је комисију која ће се бавити истрагом пада хеликоптера са председником Ибрахимом Раисијем, преноси Тасним.

Како је прецизирано, Багери је наложио комисији да „истражи размере и узроке пада председничког хеликоптера“.
Комисија је већ стигла на место катастрофе.

16:25 20.05.2024

Турска: Раисијев хеликоптер није имао сигнални систем

Хеликоптер у којем су се налазили ирански председник Ибрахим Раиси и министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан није поседовао сигнални систем или није био укључен, саопштио је данас турски министар саобраћаја Абдулкадир Уралоглу.

Он је новинарима рекао да је Иран спада у турску област одговорности за реаговање у ванредним ситуацијама, због чега су турске власти провериле да ли постоји сигнал након извештаја о паду летелице.

“Али нажалост, (мислимо) да је највероватније сигнални систем био искључен или да хеликоптер није имао тај систем, јер би у супротном сигнали били примећени“, оценио је Уралоглу.

16:15 20.05.2024

Генерални секретар УН Антонио Гутереш ожалошћен је због смрти иранског председника Ибрахима Раисија и министра спољних послова Хосеина Амира Абдолахијана и изражава саучешће њиховим породицама, народу и Влади Ирана, саопштио је портпарол генералног секретара Стефан Дижарик.

16:14 20.05.2024

Савет безбедности УН минутом ћутања одао је пошту погинулима у хеликоптерској несрећи у Ирану, јавља дописник Спутњика.

Извор:
ИН4С