„Косовска“ полиција, са дугим цевима, упала у пословнице Поштанске штедионице на северу КиМ. Еулекс: Нисмо били унапред обавештени. „Косовска“ полиција: Затворено шест ПШ, нелегално пословале на подручју Косова

mitrovica

Координисана акција Косовске полиције и упади у пословнице БПШ почели су истовремено око 15 сати у све четири општине на северу Косова.

Након упада клијенти банке који су се у том тренутку нашли у пословницама Поштанске штедионице напустили су објекте док се испред зграда банке у све четири опстине налазе припадници Косовске полиције наоружани дугим цевима.

Како сазнаје „Косово онлајн“, припадници специјалних јединица распоређени су на више пунктова у улицама које воде према банкама.

Полиција је упала и у зграду Управе за трезор у Северној Митровици.

У овом тренутку колона оклопних полицијских возила се креће према Лепосавићу.

Еулекс о акцији Косовске полиције: Нисмо били унапред обавештени

Еулекс није био унапред обавештен. Надзиремо у Северној Митровици и Звечану, одговорили су из Еулекса за Косово онлајн на питање да ли су били обавештени о данашњој акцији Косовске полиције, чији су припадници упали у експозитуре Поштанске штедионице на северу Косова.

Подсетимо, координисана акција Косовске полиције и упади у пословнице БПШ почели су данас истовремено око 15 сати у све четири општине на северу Косова.

Након упада клијенти банке који су се у том тренутку нашли у пословницама Поштанске штедионице напустили су објекте док се испред зграда банке у све четири опстине налазе припадници Косовске полиције наоружани дугим цевима.

Како сазнајемо припадници специјалних јединица распоређени су на више пунктова у улицама које воде према банкама.

Косовска полиција: Затворено шест јединица Поштанске штедионице на северу Косова

Косовска полиција, по извештајима институција за финансијски надзор, као што су Финансијско-обавештајна јединица и Централна банка Косова, заједно са Пореском управом Косова, на основу овлашц́ења надлежног тужиоца, спроводи полицијску акцију на шест локација од четири општине на северу Косова, а то су Трезор Поштанске штедионице (Банка Поштанске Штедионице) и њених пет других филијала, које су, како се наводи у саопштењу Косовске полиције, нелегално пословале на овом подручју Косова.

Ова полицијска операција се развија у сарадњи и координацији са релевантним институцијама Косова и правосудним органима, која је до сада протекла без проблема и инцидената, додаје се у саопштењу.

Сврха полицијске акције је успостављање реда и законитости, где је по овлашц́ењу надлежног тужиоца затворено шест јединица Поштанске штедионице на северу земље, наводи се.

Централна банка Косова је крајем прошле године донела Уредбу са низом правила која се, између осталог, тичу регулисања питања валута на Косову и предвиђа да је једина дозвољена валута на Косову евро.

Уредба требало је да ступи на снагу 1. фебруара, али је изазвала критике Београда уз тврдње како Приштина жели да укине динар и платни промет са Србијом.

Уредбу су критиковали и међународни званичници због начина доношења и кратког рока за почетак примене, изражавајући забринутост због утицаја на рад српских школа, болница, али и на грађане који раде у институцијама при српском систему и добијају примања из Србије.

У низу реакција западних дипломата искристалисао се конкретан захтев Приштини – да суспендује Уредбу како би се омогућио „довољно дуг период транзиције“.

Уредба није суспендована, али је Приштина уочи њене примене која је била планирана за 1. фебруар, одлучила да уведе прелазни период за прилагођавање за све оне који послују са динарима.

Тај прелазни период истекао је 12. маја.

Главни преговарачи Србије и Косова Петар Петковић и Беслим Бисљими састали су се, седми пут, у Бриселу 15. маја да, уз посредовање Европске уније, разговарају о последицама одлуке Централне банке Косова, али ни на том састанку није постигнут споразум о овом питању.

Извор:
НСПМ