Саопштење Српске листе

Srpska-lista

Српска листа упозорава јавност да је одлука Уставног суда да укине, иначе срамни и парадоксални назив језика у образовном систему, плод директног договора ДПС-а и дијела парламентарне опозиције који предводе Покрет за промјене и Нова. Циљ је да се широм отворе врата да наставници и професори користе искључиво црногорски језик, и то још снажније него у претходне двије године када је у рубрикама у дневницима иначе уписиван једино назив језика националних Црногораца.

Двије године после срамне продаје српског језика од стране парламентарне опозиције и његовог свођења на ниво албанског и хрватског, испоставило се да су ,,заштитници“ српских интереса вјеровали ДПС-у и Игору Лукшићу ,,на ријеч“. Након двадесет година организованог криминала, корупције и изборних афера, Небојша Медојевић и Андрија Мандић, ни мање ни више повјеровали су ДПС-у на ,,часну ријеч“ и ,,част“ екс-премијера, а да Срби, до прије неки дан, то нису ни знали. Још тада су се отарасили српског језика како би на идеолошким постулатима црногорског национализма ,,рушили“ оне у чију се ,,част“ куну!

СЛ позива Министарство просвјете и државу Црну Гору да поштују право грађана српске националности, оних који то хоће, и обезбиједе одвојена одјељења и наставу на српском језику. То што је Мандић први од уцијењених политичара из редова опозиционих парламентарних странака, његов је приватни проблем и може да говори ако хоће и црногорским језиком, као и његов пајташ Медојевић. Игранка коју су заиграли са министром Милутином Стијеповићем, превише је провидна и макар би морали да буду креативнији. Овако, Српска листа их упозорава да српски језик тренутно не постоји у Црној Гори јер га нема у Уставу и законима, а на страну правног поретка, таквог какав је, за кога је одговоран Небојша Медојевић, стао је и Уставни суд, што је, нажалост, легитимно. Једино није легитимно да данашњи Медојевић напада Медојевића из 2007. године, уз увјерење да су Срби луд народ.