Грчка „Одбрана“: Mало ко зна ка каквој националној катастрофи иде Грчка – помиње се и Курти

atina

Грчки портал „Одбрана“ (милитаире.гр) оценио је, након састанка грчког премијера Киријакоса Мицотакиса и турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана, да мало ко зна ка каквој националној катастрофи иде та земља, истичући у први план то што ће странка Аљбина Куртија највероватније бити у владајућој коалицији у Северној Македонији.

У ауторском тексту Панагиотиса Павлоса „Косовизација Грчке и отомански чај у Анкари“ истиче се да оно што вероватно мало ко зна јесте да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, кога известитељка Савета Европе, Гркиња и сестра грчког премијера Дора Бакојани подржава за чланство тзв. Косова у чланство Савету Европе, има своју странку у Скопљу „Вреди“, као и да ће та странка највероватније бити део нове владајуће коалиције у Северној Македонији на челу са крајње десничарском ВМРО ДПМНЕ Гордане Шиљановске, нове председнице Северне Македоније.

Аутор наводи да је посета албанског премијера Едија Раме у Атининезабележена у историји билатералних односа балканских земаља, као и да је аутобусе пуне косовских и Албанаца из Албаније организовала приштинска Канцеларија за везу у Атини.

Грчка влада је последњих дана више пута поновила да је посета Раме Атини приватна и да нема званични карактер, преноси Танјуг.

Како се наводи, мало ко зна да је док је градоначелница Атине била Дора Бакојани њен син Костас Бакојани, а нећак Киријакоса Мицотакиса, у области Галаци, где је смештена Канцеларија Приштине, поставио уличне табле на којима пише „Канцеларија Косова“.

Као још један проблем, аутор наводи и то што је Мицотакис приликом састанка са Ердоганом дао бројне „хвалоспеве“ Ердогану, док турски председник не само да није показао никакву емоцију, већ је прешао на салву реалполитике понављајући и указујући на стратешке претензије Турске према Грчкој.

„У свом неслагању са турским председником, грчки премијер је деловао као добар изданак буржоазије која је, буквално смешним (градским) учтивостима и готово отупелим тоном гласа, покушавала да омами султана, излажући му серију грчких уступака Турској, скоро као дар помирења, која је брат близанац помирења“, наводи се у ауторском тексту.

Извор:
СПУТЊИК