Црна Гора до краја године отвара амбасаду на Косову

igor-luksic

ПОДГОРИЦА – Црна Гора планира да до краја године отвори амбасаду у Приштини, на челу са сталним отправником послова, а он ће бити издигнут на ниво амбасадора када се обезбеди одговарајући третман црногорске заједнице у Уставу Косова, казао је данас потпредседник Владе и шеф дипломарије Игор Лукшић.

Он је новинарима казао да Црна Гора има потребу да отвори дипломатско представништво на Косову, док, с друге стране, постоји захтев званичне Подгорице да се обезбеди одговарајући третман националне заједнице Црногораца у Уставу Косова.
„Тражећи решење између та два пола определили смо се да имамо сталног отправника послова на Косову, а када се отклони формална препрека, односно испуни наш захтев у вези статуса Црногораца на Косову, онда ћемо сталног отправника послова издићи на ниво амбасадора у пуном капацитету“, навео је Лукшић.

Косовски парламент је више пута најавио да ће Црногорцима статус мањине признати током ове године.

Председник Црне Горе Филип Вујановић раније је саопштио да неће потписати указ о именовању црногорског амбасадора на Косову, док Приштина не призна статус црногорској националној заједници.

Радован Миљанић отправник послова црногорске амбасаде

Косовски министар иностраних послова Енвер Хоџај примио је данас новименованог отправника послова амбасаде Црне Горе на Косову Радована Миљанића који му је предао писма о његовом именовању на функцију отправника послова амбасаде Црне Горе која треба да се отвори на Косову.

Хоџај је високо оценио одлуку Црне Горе да именује отправника послова амбасаде у Приштини и најавио да ће и Косово веома брзо именовати свог дипломатског представника у Црној Гори.

Миљанић изразио је „снажно опредљенује да буде у функцији јачања односа између две земље“, каже се у саопштењу.

ТАНЈУГ