РС: У Градишци се обележава 29 година од егзодуса Срба из Западне Славоније у хрватској злочиначкој акцији Бљесак. Протерано 15.000 Срба, убијено 283 људи

bljesak godisnjica

У Градишци је у току обиљежавање 29 година од егзодуса Срба из Западне Славоније у хрватској злочиначкој акцији Бљесак. За само 36 часова протјерано је 15.000 Срба, убијено 283 људи, од којих 107 цивила међу којима и 12 дјеце.

Код спомен-обиљежја у Градишци данас су положени вијенци и цвијеће за српске цивиле и војнике из западне Славоније погинуле у хрватској злочиначкој акцији „Бљесак“.

Вијенце су положили предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Данијел Егић, делегација Народне скупштине Српске, изасланик српског члана Предсједништва БиХ, вицеконзул Конзулата Србије у Бањалуци, српски представници у институцијама БиХ, руководство Градишке и сусједних градова и општина.

На спомен-обиљежје вијенце су положиле и породице Срба страдалих у западној Славонији, те представници Удружења Срба протјераних из западне Славоније, удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, делегација Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, те представници градских удружења и грађана.

Претходно је служен помен за 283 убијена Србина у овој злочиначкој акцији.

Обиљежавању присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Данијел Егић, министар трговине и туризма Денис Шулић, делегација Народне скупштине Српске, српски представници у институцијама БиХ.

Присуствују и предсједници Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић, Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић, Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац, руководства Градишке и сусједних градова и општина.

Агресију на српску област Западна Славонија, која је тада била у саставу Републике Српске Крајине и под заштитом УН извршиле су хрватска војска и полиција 1. маја 1995. године.

Извор:
НСПМ