САОПШТЕЊЕ

amblem snv

Данас су председници СНВ КиМ, СНФ и НП „Отаџбина“ упутили писмо председници Народне скупштине Републике Србије следеће садржине:

Председници Народне Скупштине Републике Србије Ани Брнабић

Госпођо председнице,

Након доношења Закона о изменама и допунама Закона о локалним самоуправама Републике Србије којим се омоугућава расписивање избора у свим локалним самоуправама у Републици Србији, одлучили смо да Вам упутимо писмо и предложимо да овом приликом распишете изборе и у локалним самоуправама на Косову и Метохији. То Вам је уставна обавеза којом се потврђује територијални интегритет и суверенитет и целовитост Републике Србије.

За одлуку о расписивању избора на читавој територији Републике Србије имате упориште у чињеници коју сте Ви и председник Републике Александар Вучић у последње време више пута саопштавли јавности и констатовали  да „косовске привремене институције не спроводе своје обавезе из Бриселског споразума“, којим је руководство Србије својевремено противуставно прекинуло организовања избора у јужној српској Покрајини и одустали од суверенитета  у овом делу своје територије.

Ценећи Ваше изјаве, и изјаве и залагања председника Републике за опстанак наше јужне Покрајине као дела Републике Србије, очекујемо да ћете прихватити наш предлог и у складу са Уставом Републике Србије расписати изборе. Имајући у обзир чињеницу да сте Ви по уставу Републике Србије дужни да водите рачуна о спровођењу Устава, сматраћемо Вас најодговорнијом због препуштања државних ингеренција на делу територије Републике Србије тзв. Републици Косово, којом би најдиректније учествовали у коначном конституисању тзв. независне Републике Косово.

Захтевамо да примите делегацију Српског националног већа Косова и Метохије, Српског националног Форума и Народног покрета Срба са КиМ „Отаџбина“, како би Вам у директном разговору образложили наше захтеве.

У очекивању да ћете уприличити разговор,

С поштовањем!

У Грачаници, 24. о4. 2024 године

 

Момир Стојановић, председник СНВ КиМ из Грачанице
Момчило Трајковић, Председник СНФ из Грачанице
Славиша Ристић, председник НП „Отаџбина“ из Косовске Митровице

 

 

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА СРПСКОГ НАЦИОНАЛНОГ ВЕЋА КиМ