ИНТЕРВЈУ – Проф. др Олга Раваси: „Срби за Трампа“ и званично креће у кампању великим скупом у Милвокију

olga ravasi

Проф. др Олга Раваси је данас високо позиционирана у веома одговорној друштвеној делатности у Америци, она припада највишем интелектуалном, академском естаблишменту српске дијаспоре.

Основала је Српско-америчку гласачку алијансу “Сава”, прву организацију тог типа у историји српске дијаспоре, са циљем да се као заједница грађански укључи у амерички политички процес, што би имало утицаја на политику Сједињених Држава према Србији и Републици Српској.
Балерина по свом младалачком опредељењу и уметничка душа, што је и породично наслеђе, Олга Раваси се определила за међународне односе. Докторирала је на тему америчка спољна политика на Балкану са посебним освртом на проблем Косова и Метохије. Бивши је професор политичких наука на Октон колеџу у Чикагу, а сада живи и ради на Флориди.
Срби у Америци је знају и као ћерку великог српског патриоте Милорада Равасија, оснивача и власника Српског Радио Чикага, изузетно популарне радио станице међу људима са ових наших простора не само у највећем граду државе Илиноис и трећем по величини у САД-у, већ на читавом америчком континенту.

Тај задивљујући спој уметничке душе, универзитетског знања и афинитета према проблемима савременог света, од Олге Раваси су створили самоуверену и комплетну личност, спремну да јавно говори о свим изазовима турбулентног времена у којима цео свет живи.
Од 2015. она је изасланик и специјални саветник за Балкан и међународне односе и безбедност генералног секретара ИнтерПорт полиције, значајне америчке и интернационалне организације која се бави тероризмом и транснационалним криминалом.
А колико је ова академски поткована и изузетно енергична жена истрајна и успешна у борби за што већи углед српске заједнице у америчком друштву, потврђује и признање које је, у јануару 2022. године, уручио амбасадор Србије у САД Марко Ђурић, угледним члановима српско-америчке заједнице Олги Раваси и Давиду Вујићу, живој легенди и једном од седам сјајних српских стручњака који су допринели светски познатом успеху мисије Аполо11, који “вредно раде на изградњи нових мостова између народа Србије и САД и сликању шареније слике Србије у Сједињеним Државама”.

Како Олга потиче из угледне српске породице која је после Београда срећу потражила у Америци, познајући добро политичке прилике у дијаспори и одржавајући везе са утицајним политичарима у САД, Олги није требало много да одговори на инсистирање њене другарице Памеле Колинс и покрене кампању “Срби за Трампа”, у којој ће Срби званично подржати Доналда Трампа уочи председничких избора у САД 2020. године.

Захваљујући и овој кампањи, наши људи у Америци су у највећем броју случајева прорепубликански опредељени и дали су свој глас Трампу. Тимови за рад на терену у предизборној кампањи “Срби за Трампа”, били су састављени од неколико хиљада људи, од Калифорније до Њујорка и од Чикага до Мајамија. Трамп је на нерегуларним изборима изгубио председничку трку од Џо Бајдена.

Српкиња и бивша професорка политичких наука на Октон колеџу у Чикагу, Олга Раваси званично се укључила и у овогодишњу предизборну кампању, са идејом водиљом да Доналд Трамп, који је обављао дужност 45. председника САД од 2017. до 2021. године, постане кандидат Републиканске странке и поново буде изабран на председничку функцију.

Врло је ангажована у тиму са Ричардом Гренелом, америчким политичаром и дипломатом који је био специјални изасланик председника САД Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине од 2019. до 2021. године. По њеном сведочењу, Срби су за време Трампове администрације имали директну комуникацију преко амбасадора Гренела са Белом кућом…

Наша редакција је урадила интервју са овом изузетном  женом.

Госпођо Раваси, као професор политичких наука и већ искусни у политици, како оцењујете данашњу ситуацију у САД, какво је расположење Американаца уочи председничких избора, да ли веће шансе дају актуелном председнику Бајдену или Доналду Трампу?

Обзиром да смо већ дубоко зашли у кампању, ситуација је екстремно поларизована јер да су медијске и све друге манипулације чине своје, те је врло тешко да ће два, сада поприлично дијаметрално супротна идеолошка табора на било који начин пронаћи неку додирну тачку и минимални заједнички именитељ око ког би се сложиле. Извесно је да Демократе немају баш неког кандидата ког би истуриле напред, и замениле сада већ потпуно когнитивно неспособног Председника Бајдена. Сви индикатори говоре у прилог томе да Председник Трамп убедљиво води, посебно у кључним државама које одлучују трку, али су Демократе усавршиле систем манипулације, и биће врло упитно како ће се изборни процес одвијати. Наравно у одређеним кулоарима се помиње и чињеница да до избора неће ни доћи, и постоје одређени сценарији за изазивање кризе која би то спречила. Свакако Председник Трамп доминира, али је упитно шта је мочварна глобалистичка елита спремна да учини како би опет зауставила Трампову победу.

Мишљење је да су Срби, по традицији и култури, ближи “традиционалним вредностима” за које се Трамп залаже, и са њим деле и начела попут очувања породице и верских слобода. Да ли ћете, као челник Српско-америчке гласачке алијансе “Сава”, успети да мотивишете Американце српског порекла да се ангажују у реизбору 47. председника?

Око 80% српског расејања у Америци се сврстава у конзервативни политички ешалон, што је само по себи природна алијанса обзиром на заједничку историју два народа. Ми настављамо континуитет кампање Срби за Трампа, и званично крећемо у изборни процес са објавом великог скупа у Милвокију на ком ћу нашој заједници представити циљеве кампање. Учествоваће Амбасадор Ричард Гренел, Сенатор Рон Џонсон, неколико конгресмена, медијских личности и званичници из блиских кругова Председника Трампа.

Из кампање у кампању се наш утицај шири, и наше бирацко тело је све бројније. Српско расејање разуме врло добро значај овог тренутка, и долазећих избора, како за Америку тако и за цео свет. САВА ПАК се по правилу укључује у изборни процес тек након прелиминарних избора, и пред нама је врло активна и по свему судећи доста бурна изборна година.

Да ли је Доналд Трамп убедљив фаворит за номинацију Републиканске странке, да као њихов кандидат изађе на нови мегдан актуелном шефу државе Џозефу Бајдену из Демократске странке, на изборима 5. новембра? Рекло би се да му је пут отворен, пошто је гувернер Флориде Рон ДеСантис одустао од даље трке и подржао Трампа, коме је сада једини конкурент у странци бивша америчка амбасадорка у Уједињеним нацијама Ники Хејли…

Председник Трамп је неприкосновен фаворит и нико ту не може да му парира. Сви противници су одустали, а и Ники Хејли нема никакву шансу, само што је она пројекат дубоке државе, и “такмичи” се за место у војно индустријском комплексу како би саботирала изборе и Председника Трампа. То је њена једина улога јер нема никакав могући пут до победе обзиром да је изгубила све прелиминарне изборе до сада одржане у савезним дрзавама. По свим заваничним статистикама Председник Трамп побеђује Бајдена у свим кључним савезним државама, ако избори буду фер – а то је највеће питање јер се изборни закон од 2020 ни у једној држави није променио.

Може ли Трампова кандидатуру бити оспорена због четири оптужнице које су против њега подигле америчке власти у 2023. години, шта ако у неком од тих процеса буде осуђен пре избора?

Подсетићемо, две оптужнице се односе на Трампов покушај да поништи резултатепредседничких избора 2020. године, а амерички суд је пресудио да Доналд Трамп нема председнички имунитет и може да му буде суђено по оптужбама за “заверу за поништавање избора”, у трећем процесу је оптужен за прикривање исплате новца порно звезди у замену за њено ћутање, а у четвртом да је по истеку председничког мандата незаконито држао поверљива документа на свом имању…

Иоле разумном и рационалном појединцу су врло очигледни разлози свега овога, а то је лов на вештице и институционални прогон у народу популарног политичког противника, који је претња статусу кво, мочварној коруптивној глобалистичкој елити, и њиховој апсолутној контроли токова новца, ратног плена и светских ресурса. Судски процеси, медијски напади и сви други механизми уперени против Доналда Трампа су врста политичке елиминације и атентата наративом, за сада…. Ако то не успе, пласим се да су намерили да учине и оно најгоре а то је физичка елиминација.

Каква је то америчка демократија, кад Врховни суд мора да одлучи може ли Трамп да се кандидује за председника, пошто су савезне државе Колорадо и Мејн уклониле Трампа са гласачких листића позивајући се на 14. амандман Устава САД, што се до сада врло ретко користило?

Поред држава које помињете, сада је и пресудом судије-активисте у Илиноису Председник Трамп уклоњен са гласачког листића и Врховни Суд ће морати да се огласи. На жалост реч “демократија” је само отрцана фраза и флоскула која је послужила како би се пре свега спровела доктрина империјалне силе кроз војно индустријски комплес на глобалном плану, а на унутрашњем суштински заштитиле институције и невладине организације које су стављене у директну службу мочварне политичке елите и користе се као оружје против политичких противника. Таквим потезом тоталног институционланог узурпирања под велом такозване “демократије” се трансформише значење самог демократског процеса, јер под оваквом новонасталом дефиницијом, легитимно опозиционо политичко деловање је декларисано као нарушавање демократије и самим тим законски кажњиво. То је сфера деловања у банана републикама, али Америка и цео Западни систем сада тако функционисе.

Није ли очигледан знак да се “дубока држава” плаши повратка Трампа у Белу кућу, чим су Доналд Трамп, његова породица и његова компанија кажњени са скоро 355 милиона долара за “грађанску превару у Њујорку”?

Наравно да је очигледно, и покушај финасијског руинирања је такође само још један механизам којим покушавају да елиминишу вероватно најпопуларније америчког председника икада.

Шта се дешава на граници Тексаса и Мексика и да ли је могућа ескалација сукоба републиканских власти Тексаса и актуелне америчке администрације поводом питања илегалне имиграције?

Отворена мигрантска инвазија на нашој јузној граници која се спроводи под директним надзором Бајденове администрације је тињајући проблем који може бити окидач масовног конфликта, па чак и цивилног рата. Мигрантска криза и у Европи а и у Америци је дугорочна глобалистичка стратегија која је врло добро организована и финасирана, те се несметано спроводи кроз узурпиране институције које не служе сопственим грађанима, већ незајажљивим империјалним настојањима за демографским променама, заменом популације, јефтином поробљеном рандом снагом, дугорочним бирачким телом којим се лако манипулише, а и ако затреба, војним топовским месом које ће бити нахушкано против домаће популације. Када се за то створе услови, обзиром да ове миграције нити су органске нити спонтане, биће искоришжене за тотални и рекла бих финални друштвени слом.

Свет страхује од тектонских поремећаја који се очекују у 2024. години. Да ли би победа Трампа на изборима утицала на релаксирање тих односа? Мађарски премијер Виктор Орбан је изјавио “да би волео да се Доналд Трамп врати у Белу кућу и допринесе постизању мира у источној Европи”. Колико би Трампов утицај на Путина могао да помогне да се нађе решење за рат у Украјини?

Предсеник Трамп је наговестио да би он био у стању да тај рат заустави за 24 сата. Његова победа би свакако успоставила поновни мир, много боље дипломатске релације за земљама света, посебно у кризним подручијима, и дефинитивно би била конструктивнија релација са Русијом и Председником Путином. Део Трампове кампање је управо боља сарадња са Русијом што он сматра врло битном ставком, док ратни јастребови управо раде на тоталној девастацији тих односа. Свет би по свој прилици одахнуо. Када Председник Трамп победи на предстојећим изборима а све су индиције да хоће, најзначајнији потез који мора направити је тотална демонтажа невладиних организација, државних агенција, и безбедносних и обавештајних служби које отворено ратују и против њега и против америчког народа.

Извор:
ИН4С