Зукорлићеве Санџаклије у Сребреници граде други исламски културни центар под боком цркве

zukorlic

МАЊЕ ОД 100 МЕТАРА УДАЉЕН ОД ИСЛАМСКОГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРАИЗГРАЂЕНОГ ПРЕ НЕКОЛИКО ГОДИНА

  • Муфтија Зукорлић рекао да ће центар изградити Бошњаци из Санџака својим средствима преко Бошњачке националне фондације
  • Председник сребреничког СДП-а и одборник у локалном парламенту Хакија Мехољић: То је нелегалан и срамотан чин. Церић и Зукорлић на овај начин нарушавају комшијске и међунационалне односе, непотребно провоцирају српски народ и „забијају нож у леђа“ Бошњацима који су се вратили у ову средину

БИВШИ поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић, главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић и начелник општине Сребреница Ћамил Дураковић положили су у Сребреници камен темељац за изградњу бошњачког културног центра. На мање од 100 метара удаљености од Исламског културног центра изграђеног пре неколико година.

Полагању камена темељца присуствовало је око 150 особа. Овом догађају није присуствовао актуелни поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић.

На питање новинара – да ли је издата грађевинска дозвола за изградњу овог центра – Шевко Карић из Одељења за урбанизам ове општине рекао је да „има све што је потребно“.

Начелник сребреничке општине Ћамил Дураковић у кратком обраћању овом приликом рекао је да је реч о вакуфској земљи, да ће центар бити бошњачки и да, као легалиста, поздравља његову изградњу.

Муфтија Зукорлић рекао је да ће објекат имати четири спрата, да ће то бити културна институција и да ће га изградити Бошњаци из Санџака својим средствима преко Бошњачке националне фондације, с циљем да нешто учине и помогну Бошњацима у Сребреници.

„Пројекат за овај објекат је већ урађен и очекујемо грађевинску дозволу да почнемо са изградњом“, истакао је Зукорлић.

Председник сребреничког СДП-а и одборник у локалном парламенту Хакија Мехољић осудио је овај, како је истакао, нелегални чин и оценио га срамотним.

Он је рекао да Церић и Зукорлић на овај начин наносе штету и изазивају неприлике повратницима муслиманима који овде живе и које нико није питао да ли им нешто такво треба.

„Они на овај начин нарушавају комшијске и међунационалне односе, непотребно провоцирају српски народ и „забијају нож у леђа“ Бошњацима који су се вратили у ову средину“, оценио је Мехољић.

Према његовом мишљењу, овде се не ради о искреној намери верских службеника, него о политизацији вере и верских слобода, које ће довести до изазивања верске нетолеранције у овом месту.

Камен темељац постављен је у центру ове општине, где је раније предвиђена и пре рата започета изградња занатског центра, а налази се непосредно испод зидина које омеђавају порту православне цркве Покрова Пресвете Богородице у овом месту.

Становници Сребренице који су случајно били у пролазу у време полагања камена темељца били су изненађени што се такав чин обавља у вечерњим часовима, око 19 часова.

Срби, а и већи број Бошњака, изненађени су сазнањем да ће се, у периоду кризе и недостатка радних места, градити још један овакав центар у овом месту, где већ постоји Исламски културни центар, изграђен док је Церић био поглавар Исламске заједнице и где су након рата изграђене три џамије у пречнику од 200 метара, од којих се само у једној редовно обављају верски обреди.

Председник Скупштине општине Сребреница Радомир Павловић изненађен је сазнањем да је вечерас у овом градићу положен камен темељац за изградњу бошњачког културног центра, наводећи да му то није било познато, да локација није предвиђена за изградњу објекта те намене и да нема дозволу за изградњу.

„Очигледно се то радило иза леђа. То је силеџијство. Неки бошњачки представници и лидери по сваку цену желе да наметну своју доминацију у Сребреници и БиХ. То је за осуду и недопустиво је такво понашање високих верских службеника“, оценио је Павловић.

Он је појављивање главног муфтије Исламске заједнице у Србији Муамера Зукорлића у Сребреници оценио као провоцирање српског народа, политиканство и изазивање међунационалних тензија у овој средини, веома осетљивој на такве изазове због тешке и трагичне блиске прошлости и судске неправде према српском народу у постратном периоду.

ФАКТИ.ОРГ