Атина: У свим грчким православним црквама прочитана порука Светог синода Грчке против нацрта закона о истополним браковима

grcka-crkva

У свим православним црквама, више од 10.000 њих, широм Грчке данас је прочитана порука Светог синода Грчке православне цркве у којој је изражено снажно противљење нацрту закона о истополним браковима који је представила влада премијера Киријакоса Мицотакиса.

Порука је прочитана током јутарње службе, након што је Свети синод на састанку 23. јануара донео одлуку да није сагласан са легализацијом истополних бракова и могућношћу да истополни парови усвајају децу, преноси грчка телевизија Антена1.

У поруци се истиче да су истополни бракови у супротности са хришћанским вредностима и породичном традицијом.

Додаје се да нацрт закона заступа „укидање очинства и мајчинства и увођење неутралног родитељства“.

„Истовремено, црква наглашава да сурогат-мајчинство само стимулише експлоатацију жене и мења свету институцију породице. Црква то не може да прихвати јер тиме издаје своју мисију. Традиционалну хришћанску породицу чине отац, мајка и деца“, наводи се у поруци.

Грчка влада десног центра је претходно представила нацрт закона о легализацији истополних бракова, а очекује се да ће предлог бити стављен на гласање до средине фебруара.

Извор:
НСПМ