Први Албанац на челу Владе Северне Македоније

taljat dzaferi

Скопље – Посланици македонског Собрања изгласали су јуче Таљата Џаферија за премијера прелазне Владе Северне Македоније. За њега је гласало 65 од 111 присутних посланика, троје је гласало против, а уздржаних није било, преноси Телма.

Посланици опозиционе ВМРО-ДПМНЕ раније су напустили салу и нису учествовали у гласању.

Бивши председник Собрања Џафери, први је Албанац на функцији председника Владе Северне Македоније. Заклетву је положио пред посланицима Собрања, након оставке претходне владе коју је предводио Димитар Ковачевски.

Бојан Маричић би требало да буде први потпредседник владе и потпредседник за европска питања у саставу прелазне владе, док ће министар за политички систем и односе међу заједницама бити Артан Груби, преноси „Плусинфо”.

Досадашњи премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски је у четвртак поднео оставку, након чега су отворени процеси за формирање техничке владе која би требало да омогући спровођење парламентарних избора 8. маја.

Парламентарне странке у Скупштини Северне Македоније договориле су почетком децембра да парламентарни избори буду одржани 8. маја ове године, заједно са другим кругом председничких избора, док ће први круг избора за председника те земље бити одржан 24. априла.

Ковачевски је тада рекао да ће 100 дана пре избора или 28. јануара бити формирана техничка влада и да ће бити испоштован раније постигнут договор да премијер буде из редова најутицајније партије Албанаца ДУИ – Демократске уније за интеграције.

Према договореним датумима, предизборна кампања ће у Северној Македонији почети 4. априла, а избори ће бити расписани крајем фебруара.

Извор:
ПОЛИТИКА