Грчка влада убрзано припрема легализацију истополних бракова

grcka-gay

Грчка влада десног центра убрзано припрема легализацију истополних бракова и званичници су, упркос растућем противљењу православне цркве, потврдили данас да ће нацрт закона бити стављен на гласање до средине фебруара.

Уколико закон буде усвојен Грчка би постала прва земља са већинским православним становништвом, која би легализовала истополне бракове, преноси АП.

Васељенска патријаршија изразила је противљење предлогу да се легализују истополни бракови.

„Брак је заједница мушкарца и жене под Христом и црква не прихвата кохабитацију њених чланова у било ком другом облику осим брака“, саопштила је Васељенска патријаршија.

Грчка православна црква донела је своју одлуку у складу са смерницама Васељенске патријаршије у Истанбулу.

Епископ Пантелејмон, портпарол Светог синода Грчке православне цркве, рекао је да ће писани приговори цркве бити послати свим посланицима грчког парламента и прочитани 4. фебруара на недељним службама широм земље.

Он је рекао да је прерано коментарисати приступ који ће црква заузети према деци у истополним заједницама.

Конзервативни грчки премијер Киријакос Мицотакис, који се прошлог лета изборио за убедљиву победу на изборима, вероватно ће морати да се ослони на гласове опозиције да би легализација истополних бракова прошла у парламенту.

„Разговарамо о нечему што је већ на снази у 36 земаља и на пет континената и чини ми се да то нигде није нарушило социјалну кохезију. Желим да будем јасан: бавимо се одлукама које доноси држава, а не верским убеђењима. Наша демократија налаже да не могу постојати две класе грађана и сигурно је да нема деце неког мање важног Бога“, поручио је данас Мицотакис током ТВ обраћања.

Недавна истраживања јавног мњења показују да Грци нису наклоњени истополним браковима, док су се конзервативни бирачи одлучније изјаснили против.

Извор:
ПОЛИТИКА