„Чувајте моју мајку, сестру и брата“: Камен са поруком погинулог војника биће претворен у споменик

roman rudakov

„Само се за породицу плашим, како пролазе кроз све ово, а за себе – како Бог да“, рекао је Роман Рудаков из Батајска приликом мобилизације – Погинуо је приликом јуриша на Марјинку, оставивши претходно натпис упућен породици

Камен откривен у Марјинки у ДНР са последњом молбом војника да се побрину за његову породицу биће претворен у спомен-обележје. Спомен-обележје ће бити постављено у седишту јединице где је служио Роман Рудаков из Батајска, који је оставио натпис и погинуо приликом јуриша на град.

На архивским снимцима од 26. новембра 2022. године, Роман, који је добио позив за мобилизацију, разговара са новинарима у војном комесаријату у Батајску, а затим улази у аутобус и одлази у војну јединицу.

„Дошао је човек и уручио позив за мобилизацију. Мајка није била срећна, али шта смо могли? Морамо да бранимо отаџбину… Страх је једно. Најважније је да га победимо. Само се за породицу плашим, како пролазе кроз све ово. А за себе – како Бог да“, рекао је војник.

На недавном снимку из штаба 103. моторизованог пука у Ростову на Дону види се бетонски блок с натписом: „Ко ме нађе, нек чува моју мајку и сестру, молим вас. Рудаков Роман Александрович, град Батајск“. Камен ће бити рестауриран у Ростовском завичајном музеју.

Заменик директора за образовни рад у школи број 6, где се школовао Рудаков, Марина Фроленко поделила је своја сећања на погинулог борца.

„Био је прави мушкарац, такав је био чак од петог разреда, од када га ја знам. Дошао је у пети разред са братом и о њему се бринуо. Вероватно се највише од свега сећам тих момената када се он бринуо о њему. На ненаметљив начин контролисао је сваки његов корак, трудио се да му се не намеће, а да му ипак помаже“, истакла је Фроленко.

Како наводе медији, током операције чишћења Марјинке откривена су тела девет руских војника, међу којима је био и Роман Рудаков. Пре тога су мислили да је нестао. Остаци су послати на ДНК тестирање.

Министарство одбране РФ је у понедељак саопштило да је „војно лице оставило натпис на зиду куће у насељу Марјинка, након што се борио са својим друговима у неравноправној бици“. Поред тога, наводи се да је руски министар одбране Сергеј Шојгу наредио да се испуни последња жеља војника.

Извор:
РТ