Путин поручио: Победа ће бити наша, треба веровати у велики руски народ

putin

Задаци Специјалне војне операције у Украјини су исти као и пре, а мир ће бити постигнут онда када Русија постигне своје циљеве, изјавио је руски председник на традиционалној годишњој конференцији за новинаре

За земљу као што је Русија њено постојање без суверенитета није могуће, јер ње у том случају неће бити. Треба веровати у велики руски народ, јер у тој вери је залог успеха, препорода и развоја Русије, изјавио је данас руски председник Владимир Путин на традиционалној годишњој конференцији за новинаре.

„Русија не може да постоји без суверенитета, јер неће постојати у оном облику у којем је постојала хиљадама година. Реч је о јачању безбедности, јавног суверенитета, обезбеђивању права грађана и безбедности у сфери економије, технологије и развоју парламентаризма“, казао је Путин.

Говорећи о Специјалној војној операцији (СВО) у Украјини, руски председник је поручио да ће „Русија победити“. Истакао је да су циљеви и задаци СВО исти као и пре, а да ће мир бити постигнут онда када Русија постигне своје циљеве.

„Наши циљеви се не мењају. Денацификација и демилитаризација Украјине, њен неутрални статус“, рекао је Путин, одговарајући на питање када ће бити мира, напоменувши да Русија никада није одбила преговоре са Украјином.

Украјина је добила од Запада све што су јој обећали, ако не и више војне помоћи, навео је руски лидер.

„Што се тиче демилитаризације, Украјина добија доста наоружања, које ће ускоро почети да понестаје. Испоручили су Кијеву све што су западне земље обећале да ће испоручити, па чак и више. Међутим, руска војска наставља да успешно уништава ово оружје“, нагласио је.

Руски банкарски сектор стабилан, плате расту

Економска стабилност Русије изненадила је не само стране земље, него и многе од нас, а главни показатељ – раст БДП, до краја године порашће више од три одсто што је добар знак, навео је Путин.

„Учинили смо добар корак напред. Раст индустријске производње је 3,6 одсто, док је раст у прерађивачкој индустрији 7,6 одсто“, навео је.

Он је додао да је руски банкарски сектор стабилан, као и да ће реални расположиви доходак становника такође порасти.

„Реалне плате ће порасти за осам одсто. Ово је минус инфлација. Разумем да неће сви имати ово, али у просеку за земљу ова статистика је тачна. Од 1. јануара повећање минималне зараде биће 18 одсто. Ниво незапослености сада износи 2,9 одсто, и тако никада није било у историји Русије. То је одлично постигнуће“, нагласио је председник.

Путин је додао да се и спољни дуг Русије смањује, као и да руске компаније успешно враћају све кредите које су добиле од земаља или организација у иностранству.

Русија и Кина су залог стабилности у свету

Сарадња Русије и Кине је на до сада највишем нивоу, истакао је председники додао да се очекивало да ће тек наредне године трговински промет између земаља бити 200 милијарди долара, али он је већ ове године премашио тај циљ.

„У првом кварталу следеће године ћемо сумирати резултате, али мислим да ће бити око 220-230 милијарди долара“, прецизирао је Путин.

Русија и Кина стабилно развијају односе у разним сферама, у индустрији, технологији и слично, а мотивација добром темпу развоја је била посета кинеског лидера Си Ђинпинга Москви ове године.

Руско-кинески односи су суштински гарант стабилности у свету, каже Путин.

„Видимо шта се дешава и у Кини и у Русији и како САД покушавају да на територију Азије пребаце НАТО активности, иако то излази из оквира циљева Североатланске алијансе, која као таква нема шта да тражи на азијском континенту“, нагласио је.

Међутим Вашингтон тамо ипак ствара војне блокове и чини ситуацију напетом, оценио је.

С друге стране Русија и Кина ништа слично не раде. „Ми не стварамо блокове и наше акције нису усмерене ни против кога. Радимо за добробит наших народа и држава“, истакао је.

Запад с друге старане увек покушава да напредује против некога, закључио је.

Русија и Република Српска имају исти став

Русија зна каква је ситуација у Републици Српској и БиХ, а процена ситуације руског и тамошњег руководства је једнака, истакао је Путин одговарајући на питање новинарке из Републике Српске о ситуацији у БиХ и конфликтима на Балкану.

„Будућност треба да одреде они који данас тамо живе. Нашу политику према РС и БиХ ћемо градити управо по том принципу“, оценио је Путин.

Без обзира на то какве се одлуке намећу, мишљење локалног становништва мора да се узме у обзир, поручује Путин.

Жалосно је што на простору БиХ не постоје руски медији, каже Путин одговарајући на питање новинарке о доминацији западних медија на простору Балкана.

„Немате приступ РТ-у? Немате? Треба о томе да размислимо и да видимо шта можемо с тим да урадимо“, каже председник.

САД дигле у ваздух Северни ток

Путин је навео да су гасовод Северни ток дигле у ваздух САД или неко под њиховим утицајем, као и да је једна од линија гасовода у функцији, али да Немачка не дозвољава њено пуштање.

„То што Европа не добија довољно гаса је њихов проблем. Чудно, покушали су да нам пребаце кривицу да нешто не продајемо. То је потпуна глупост, јер нисмо ми затворили Гасовод Јамал – Европа у Пољској, ми нисмо затворили други крак гасовода кроз територију Украјине. Украјина је то урадила“, навео је.

Извор:
РТ