Родион Мирошник: Ускоро ће бити формиран трибунал за злочине кијевског режима

zatvorenik

„У току су разговори о трибуналу за украјинске власти“, изјавио је руски амбасадор по посебном задатку Министарства иностраних послова за злочине кијевског режима, Родион Мирошник, у емисији белоруског телевизијског канала „СТВ“.

„Што се више приближавамо крају војне операције, што је ближе победа, то ће политичари брже доћи до заједничког става о томе какав ће тачно бити трибунал, какав ће тачно бити суд на којем ће бити донета пресуда, гдје ће бити представљене чињенице о злочинима у свету, и коју одговорност ће због тога сносити Владимир Зеленски, шеф кабинета Андреј Јермак, бивши министар одбране Украјине Алексеј Резников и тако даље по списку…

Тренутно се воде дискусије о томе на који начин ће бити организована ова структура, али то да процес сада тече и да ће радити не само на судском трагу, већ и на политичко-информационом, то је такође апсолутна чињеница“, рекао је он.

„Мирошник је такође нагласио, да је процес доношења одлука о томе како ће се трибунал одвијати над свим укљученима у разарању Украјине, је до сада „прилично активан и брзо се развија“.

Раније је, Мирошник изјавио за РИА Новости, да сматра неопходним трибунал за власти Украјине, које су 2014. године донеле одлуку о почетку операције у Донбасу, укључујући и бившег украјинског председника Петра Порошенка.

Председник Међународног одбора Државне думе и лидер ЛДПР, Леонид Слуцки, је изјавио да би, приликом спровођења међународног трибунала о Украјини, као и у случају Газе, на оптуженичкој клупи требали бити представници Сједињених Америчких Држава, јер се улога Вашингтона „може тумачити као директно спонзорство геноцида и ратних злочина.“

Извор:
WEBTRIBUNE