Руски Савет Федерације позива УН да реагују на злочине Кијева над децом

deca ukraina

Савет Федерације ће апеловати на Уједињене нације и парламенте светских држава да реагују на кршења Конвенције о правима детета у Украјини.

Кијев својим злочиначким радњама крши бројне норме Конвенције о правима детета усвојене 20. новембра 1989. године, укључујући гарантовање права на живот, здрав развој, слободу савести, ставове, мишљења и верска уверења, образовање и употребу матерњег језика, наводи се у документу сачињеном на основу привременог извештаја парламентарне комисије за злочине кијевског режима над децом.

Конвенцијом се забрањује регрутовање деце током оружаних сукоба, међутим, ове одредбе су грубо кршене, јер украјинске оружане снаге приморавају малолетне особе да иду на фронт, обучавају их у камповима, приморавају на диверзантске задатке, да шире дезинформације и учествују у терористичким нападима.

„Посланици Државне Думе и сенатори Руске Федерације апелују на Уједињене нације, међународне парламентарне организације и парламенте земаља широм света да дају правну, моралну и етичку оцену злочиначког деловања украјинске власти против малолетника, као и да комуницирају са парламентарном комисијом коју је формирала Савезна скупштина Руске Федерације за истрагу кривичних дела кијевског режима против малолетника у циљу заједничког заустављања растуће катастрофе и спасавања деце у зони оружаног сукоба“, наводи се у документу.

Невиђено потискивање информација о злочинима Кијева над малолетницима и лажном тумачењу чињеница о бројним зверствима украјинске војске мора да се оконча, истиче руска страна.

„Због мирне и просперитетне Европе, ради живота и стабилности на читавој планети, позивамо своје колеге парламентарце, јавне и политичке личности, све брижне људе да удруже снаге да помогну деци“, додају руски званичници.

Према њиховим речима, генерални секретар УН и високи комесар УН за људска права намерно игноришу чињенице о злочинима над малолетницима које је починила украјинска страна, доносе пристрасне одлуке, објављују пристрасне извештаје на тему украјинске кризе и тако избегавају испуњавање својих обавеза.

Руски парламентарци напомињу да „постоје бројне чињенице да су деца била жртве сексуалног ропства и педофилије уз саучесништво украјинских агенција за спровођење закона, као и у илегалној индустрији дечије порнографије која, под садашњим властима у Кијеву, цвета у Украјини у индустријским размерама“.

„Поред тога, кијевске власти сарађују са западним невладиним организацијама повезаним са организованим криминалом и прикривају циљану отмицу деце која се одводе у иностранство, игноришући чланове Конвенције која утврђује дужност државе да заштити децу од киднаповања и трговине ради накнадне експлоатације“, истиче руска страна.

Руска комисија има четири радне групе са специјализованим задацима. Прва прикупља материјале и чињенице о злочинима кијевског режима над малолетницима, анализира их и оцењује. Друга група се бави питањима међународно-правне процене кршења права и слобода малолетника од стране кијевског режима. Трећа – питањима унапређења заштитних механизама малолетника од напада на њихова права и слободе од стране страних држава. Четврта радна група ради на побољшању мера социјалне подршке и рехабилитације малолетника који су страдали од деловања кијевског режима.

Извор:
НСПМ