Бивши посланик Раде пронађен мртав: Кијев преузео одговорност

ilja kiva

Иља Кива је пре почетка СВО побегао из Украјине, а већ у априлу затражио је од руског председника политички азил, јер је сумњао да Украјинци желе да га убију. Био је посланик Раде, радио је и као милиционер и саветник једног од украјинских министара унутрашњих послова, а 2014. чак се кандидовао за председника Украјине

Тело бившег посланика украјинске Раде, Иље Киве, пронађено је данас у селу у близини Москве, преносе „РИА Новости“, позивајући се на представнике хитних служби.

Вест су убрзо званично потврдили и из руског Истражног комитета, додајући да је покренут и кривични поступак.

Убрзо након откривања тела, на место несреће стигле су хитне службе, које сада спроводе истрагу, док су о његовој смрти већ почеле да круже различите информације.

Украјински портал УНИАН јавља да је за смрт Киве крива украјинска безбедносна служба, а информација о томе, како наводе, добијена је од анонимних припадника украјинских безбедносних органа. 

„Ликвидација врхунског издајника, колаборационисте и пропагандисте Иље Киве је специјална операција безбедносних снага Украјине“, наводи се на сајту портала, док извори УНИАН-а додају да је Кива убијен ватреним оружјем.

Неки други украјински медији преносе да је Главна војна обавештајна управа Украјине признала одговорност за убиство Киве, а Телеграмом кружи видео снимак на којем портпарол ове управе Андреј Јусов признаје одговорност његове службе и додаје да „таква судбина чека све издајнике Украјине“.

„РИА Новости“ подсећају да је Кива у Украјини сматран за издајника.

Он је у априлу прошле године, убрзо након отпочињања СВО, затражио од руског председника Владимира Путина политички азил и заштиту, будући да је сматрао да му је у Украјини живот у опасности.

Према писању „УНИАН-а“, он је побегао из Украјине мало пре почетка СВО, а поједини медији додају да је након тога живео у Шпанији, иако је Кијев сматрао да је настањен у Москви.

Одмах по отпочињању СВО, кијевски режим је против њега покренуо кривични поступак.

У априлу, Кива је, подсећа УНИАН, на мрежама написао да „терористички режим Зеленског“ тражи од Москве његово изручење, што, како је тада рекао, сведочи о томе да Украјинци желе да га убију.

„Они захтевају моје изручење због државне издаје, јер сам председнику Руске Федерације Владимиру Путину честитао рођендан“, написао је Кива у априлу на Телеграму. 

За време СВО, Кива је био један од оних који су јавно позивали Украјинце да спусте оружје и да се предају. Неретко је гостовао у програмима руских медија, а, осим за државну издају, Кијев га је теретио и за позивање на насилну смену власт у Украјини и мењање уставног поретка.

Ипак, интересантно је да је ранијих година био изричито против Русије, те је у јавност умео да изађе и са изјавама попут оне да би требало извршити насилну украјинизацију Донбаса, објашњавајући да за време рата нема места компромису.

2019. године његови ставови су се променили, те је од радикалне присталице Кијева постао један од оних који су се залагали за то да Русија мора бити умешана у решење проблема који су тада били у Донбасу.

Средином новембра ове године, Кива је у одсуству осуђен на 14 година затвора уз заплену имовине.

Пре одласка из Украјине, радио је као милиционер и саветник украјинског министра унутрашњих послова, а раније се, против Руса, борио за Кијев на тада источним територијама Украјине, подсећа „Радио Слободна Европа“.

2014. године био је и кандидат за председника Украјине, а прикупио је свега 0,03 одсто гласова.

У Раду је ушао као посланик партије „Опозициона платформа – За живот“, коју кијевске власти сматрају за проруску.

Извор:
РТ