Владимир Путин на седници БРИКС-а: Више генерација Палестинаца одрасло у атмосфери неправде, то је последица саботаже одлука УН. Позивамо на деескалацију, обуставу ватре и проналажење политичког решења

putin

Масовно протеривање цивила из Појаса Газе, хуманитарна катастрофа, погибија великог броја људи и деце, као и сцене на којима се види да се операције на деци изводе без анестезије, изазивају велику забринутост, оценио је данас председник Русије Владимир Путин на ванредној седници БРИКС-а поводом ситуације на Блиском истоку.

Говорећи о палестинско-израелском сукобу, Путин је изјавио да се не сме допустити да се територија овог конфликта прошири и стога позвао јавност да се уједини, како би се постигао прекид ватре. Данашњи самит, како је рекао, организован је у право време, а питање Блиског истока биће једна од тема и на самиту БРИКС-а, који ће идуће године бити одржан у Русији.

Став Руске Федерације о том сукобу је непромењен, поновио је руски председник.

Дугорочно примирје између Израела и Палестине је најактуелнији задатак. Позивамо на деескалацију, обуставу ватре и проналажење политичког решења, рекао је Путин, и додао да би БРИКС, заједно са земљама Блиског истока, могао да одигра кључну улогу у решавању овог сукоба.

„Посебно је значајно то што на данашњој седници учествују и колеге из држава са Блиског истока, које су ове године добиле позив да постану пуноправни чланови БРИКС-а. Хтео бих да искористим ову ситуацију и посебно истакнем њихове напоре усмерене на нормализацију ситуације. Конкретно мислим на ‘самит мира’ у Египту и ванредни исламски самит у Саудијској Арабији“.

Говорећи о томе шта је довело до ове кризе, Путин је казао да је то тежња САД да монополизују посредничку улогу у разрешењу палестинско-израелског конфликта. Али, то је, оцењује, заправо, показало да једнострани напори нису одрживи. За тренутну ситуацију, додаје, одговоран је, поново, Вашингтон јер је блокирао и рад блискоисточног квартета међународних посредника.

Председник Русије је нагласио и да је до сада не једно, већ више генерација Палестинаца одрасло у атмосфери неправде, док у исто време Израел не може да осигура безбедност своје државе.

То је последица саботаже одлука Уједињених нација, објашњава Путин, те подсећа да ове одлуке претпостављају формирање палестинске државе, поред Израела. Ове две земље требало би да живе у миру, додаје он.

Како је рекао, требало би да дође макар до хуманитарне паузе, како би се евакуисали цивили.

Поред редовних чланица БРИКС-а, на ванредну седницу су позвани и лидери нових чланица групе – Саудијске Арабије, Аргентине, Египта, Етиопије, Ирана и Уједињених Арапских Емирата.

Извор:
НСПМ