БиХ: Хиљаде беба умрло због вакцина,у Хрватској их испитују на деци!

vakcine

Босанска активистица разоткрива мрачне тајне УНИЦЕФ-а, Свјетске здравствене организације и Билл Гатеса, проговара о поткупљивим босанским државним дужносницима и новинарима, те о њиховом настојању да забораве и из памћења избришу 2249 малих гробова.

Годинама скривана престрашна тајна о тисућама беба умрлих од посљедица цијепљења непровјереним цјепивом против хепатитиса Б у сусједној Босни и Херцеговини помало ипак избија у јавност. Будући да се и у Хрватској скривају многе информације у вези с недавно проведеним тестирањем новог Новартисовог цјепива на дјеци, те будући да је цјепиво које је, по свему судећи, изазвало прави помор новорођенчади у БиХ, за мандата др. Андрије Хебранга нуђено и Хрватској (Хебранг га је одбио), тема се итекако тиче и грађана Хрватске. Тим поводом разговарали смо с Јагодом Савић, босанском активистицом и предсједницом Одбора Удруге родитеља тешко болесне дјеце БиХ.

Колико је дјеце, према вашим информацијама, умрло од посљедица цјепива које је прошлог десетљећа тестирано на новорођенчади у Босни и Херцеговини?

– Од увођења ГАВИ пројекта цијепљења здравих новорођених беба против хепатитиса Б, број умрлих беба старих до 12 мјесеци износи 2249 у десет година. Од тог броја 1768 отпада на Федерацију БиХ, а 481 на Републику Српску и Дистрикт Брчко. Само 2002. године у Федерацији БиХ је умрло 245 живорођених беба, 2003. године умрле су 202 бебе, 2004. године умрло је 190 цијепљених беба, а и у годинама које су слиједиле умрло је подједнако много беба.

Постоје ли докази да је управо цјепиво узроковало смрт те дјеце?

– Узроци смрти тих беба често нису били јасно наведени. Узроци се, наиме, разврставају по ревизији Међународне класификације болести а темељ здравствене статистике је пријавни лист о смрти који најчешће попуњавају матични уреди и здравствене установе. Пријавни лист о смрти би код утврђивања узрока смрти требао рашчланити слијед патолошких догађаја који су претходили смртном исходу. Но, дијагностика смрти није до краја објективна, јер у рубрикама формулара нису предвиђени подаци о цијепљењу беба прије смрти. У Федерацији БиХ је посебно забрињавајући број од 71 умрле бебе којима је у пријавном листу узрок смрти означен као ‘непознат или необјашњен’. Узрок овој класификацијској ознаци може бити и пропуштена или закашњела достава податка, али и дијагноза смрт без објашњења (СИДС). Ову дијагнозу Удружење родитеља тешко болесне дјеце у БиХ сматра неприхватљивом у околностима бомбардирања нејаког организма беба кемијским спојевима из 13 цјепива које бебе приме у првој години живота. Осим тога, забрињавају и 42 случаја смрти узрокована проблемима са дисањем, јер су лијечници до сада показали да ни у ком случају не желе препознати пост вакцинацијску блокаду дисања која се зове епиглотитис. Једнако је забрињавајућа смрт 24 бебе које су умрле у прва 24 сата живота управо када примају вакцину против хепатитиса Б, а које би могле бити резултат небриге о прилагођеном календару цијепљења за бебе рођене с незрелом јетром. Удружење не тврди да је код свих беба смрт узрокована цјепивом, већ упућује јавни апел да се код ових 137 беба испитају сви битни показатељи и установи колики утјецај на смртност се може приписати цијепљењу а колики другим чимбеницима. При том 2249 малих гробова итекако опомињу.

Колико је дјеце парализирано, односно колико их има озбиљне здравствене посљедице као посљедицу цијепљења?

– У Удружењу имамо 119 дјеце са тешким неуролошким оштећењима, односно стопостотних инвалида. Та дјеца не сједе, не ходају, не говоре, не иду у школу, не могу контролирати избацивање мокраће…, али знамо за барем још 30 дјеце чији родитељи нису доставили здравствену документацију. Неки епидемиолози мисле да је тако оштећене дјеце барем шест стотина.

Можете ли укратко навести кронологију догађаја: како је и на чију иницијативу дошло до цијепљења новорођенчади против хепатитиса Б?

– Пројект је БХ властима предложио УНИЦЕФ, Министарство здравства није одбило тај пројект јер нису препознали погрешан одабир циљане групе и пројект је почео.

Који су главни пропусти те акције и тко је све у цијелој афери заказао?

– Главни пропусти су недостатак стручности дјелатника у здравству који су требали пројект евалуирати помоћу стручних медицинских параметара. И политичари којима је важнији био УНИЦЕФ од здравља властите дјеце. Елементи који потврђују неодговорност и недостатак професионалне савјести Свјетске здравствене организације, ГАВИ-а и УНИЦЕФ-а су тешке епидемиолошке погрешке у концепцији пројекта: неалармантно стање на терену прије почетка цијепљења, цјепиво старо тек седам година прије употребе у БиХ што је апсолутно недовољно да се утврди дужина трајања заштитног ефекта, чињеница да хепатитис Б није обавезна дјечја болест и нема епидемијски начин ширење, непознат статус мајке а цијепи се њено тек рођено дијете, пут пријеноса вируса путем крви, игле и ризичног секса а бира се погрешна циљана група, цијепљење супротно еуропској пракси, стручна сурадница без икаквог епидемиолошког искуства, пост вакцинацијске компликације се не препознају и не биљеже, цјепиво у јавној употреби без техничке документације о чему су докази нестали…

Какву је улогу у афери имао УНИЦЕФ, какву Свјетска здравствена организација, а какву Билл Гатес?

– Билл Гатес је промотор цијепљења новорођенчади против хепатитиса Б и главни донатор који је до сада дао више од 1,5 милијуна долара у Гави ФОНД, премда дјеца без контакта са зараженом крвљу нити могу примити вирус нити га могу пренијети другима. Гави фонд је дио Свјетске здравствене организације који ради хуманитарне пројекте цијепљења дјеце у земљама трећег свијета на начин да фармацеутске индустрије донирају Свјетској здравственој организацији новац, након чега WХО њихова цјепива прогласи погодним за УН-ове мисије, након чега се купују баш те вакцине. Свака фармацеутска индустрија која поклони новац у ИПХА добије га назад у знатно увећаном износу. Укратко, ГАВИ фонд обрће новац и прави бизнис с цјепивом. УНИЦЕФ се појављује као посредник због правила које поставља Закон о вањској трговини, начину увоза и царињења роба хуманитарног поријекла. УНИЦЕФ-ова највећа погрешка је то што никад није одговорно радио мониторинг локалних партнера јер су се концепцијске грешке одавно могле исправити, а дјеца заштитити од посљедица.

Што је Удруга родитеља цијепљене дјеце досад успјела постићи и које акције подузима?

– Удруга је допринијела изградњи свијести родитеља да од педијатара траже доказе квалитете и сигурности цјепива и цијепљења, родитељима даје упуте у којим лабораторијима и које врсте претрага треба радити да би се доказало присуство тешких метала у организму, посебно прекомјерне дозе живе. Удруга даје и упуте о терапији уклањања живе из организма, допринос у прикупљању помоћи да се дјеца лијече, да им се купују лијекови или плаћа болничко лијечење у иноземству, а даје и психолошку помоћ родитељима. Једино на правном плану није постигнуто ништа јер се ни Удружење ни родитељи не могу борити с правним апсурдом да је терет доказног поступка на приватним особама у подручју у којем су сви кључни подаци законом заштићени. Ипак, тужит ћемо УНИЦЕФ пред међународним судом.

Због чега се информација о трагедији које је изазвало цјепиво тешко пробија до медија?

– Из поузданог извора знамо да је УНИЦЕФ посјетио готово сваку редакцију у БиХ и ‘објаснио’ како свако призивање протеклих догађаја утјече на садашњи пад одазива на цијепљење. Страдала дјеца су од стране УНИЦЕФ-а отписана на врло нехуман начин, као да никад нису ни постојала. Редакције су прихватиле ово отписивање дјеце из само њима познатих ‘етичких’ мотива.

Можете ли описати неко посебно потресно свједочанство родитеља цијепљеног дјетета?

– Једна дјевојчица има учестале епилептичне нападе због којих јој је потребан стални надзор родитеља да јој се приликом напада језик не повуче уназад и да се не угуши. Осим тога, има и поремећај центра за терморегулацију. Температура у соби се стално мора одржавати на истој висини. Њена мајка ложи пећ на дрва и љети, како би јој било довољно топло. Мајка с њом пуно ради па је дјевојчица научила читати и писати. Мајка је, међутим, због природе болести стално везана за кћер, па често не може отићи по рецепт, по формуларе… Живе у Сарајеву, али далеко од центра. Ноћу спава плитким сном да би чула ако се мала почне гушити и кронично је неиспавана. И исцрпљена. Интернет јој је једина веза са свијетом. На Фацебооку има фотографију мачке која се гледа у огледало, а види одраз лава. Међутим, понекад јој нестане снаге, па говори да би најрадије убила и њу и себе. Зна да се о малој нитко не би бринуо, ако само она умре.

Хебранг: И нама су нудили то цјепиво, било је сумњиво па сам га одбио

Др. Андрију Хербранга, бившег министра здравства Републике Хрватске, упитали смо зна ли ишта о спорном цјепиву и посљедицама које је изазвало, те је ли истинита тврдња да је УНИЦЕФ то цјепиво нудио и Хрватској.

– Сјећам се да су нам нудили цјепиво, али га нисам прихватио јер смо имали наш пут набаве који је подразумијевао пуно строжу контролу цјепива и обавезно мишљење струке о том цјепиву. Ово што је нудио УНИЦЕФ било је сумњиво, прије свега зато што цјепиво није било довољно провјерено, било је ‘премладо’ и без потребног искуства, због чега сам га и одбио. Сјећам се да су ме звали колеге из Босне и Херцеговине да би се конзултирали око могуће набаве тог цјепива. Рекао сам им да не прихваћам цјепиво које није набављено на темељу натјечаја и прописане процедуре. Касније сам читао о проблемима које је изазвало цјепиво против Хепатитиса Б у Босни и Херцеговини – истиче др. Хебранг, те напомиње да су у задње вријеме свугдје у свијету врло агресивне кампање које промовирају све врсте цјепива, због чега је, према његову мишљењу, и настало много аутоимуних болести узрокованих цјепивом.

– Младеначки дијабетис највјеројатније је посљедица цијепљења. Највећи је проблем у томе што бројне хуманитарне организације сносе трошкове цијепљења и тако осигуравају тржишта. Свашта се људима намеће, због чега требамо бити врло опрезни при наручивању цјепива и при цијепљењу. Сјетите се само панике око ‘Свињске грипе’, великих количина нарученог цјепива, те потпуног изостанка најављене епидемије. Све то упућује на закључак да фармацеутске индустрије постају све агресивније у наметању цјепива грађанству, те да не маре много за могуће штетне посљедице – истиче др. Хебранг, уз напомену да му је ‘Нос говорио да не треба узети недовољно провјерено УНИЦЕФ-ово цјепиво против Хепатитиса Б’.

Билл Гатес најавио да ће уз помоћ цјепива смањити број људи на Земљи!

Занимљиво је да је Билл Гатес, који је већим дијелом финанцирао производњу цјепива којим су цијепљене бебе у Босни и Херцеговине, прије пар година врло отворено изјавио да ће заклада Билла и Мелинде Гатес дати 10 милијарди УС$ за развој нових цјепива за дјецу Африке и других земаља Трећег свијета. Та је заклада у партнерству са Свјетском банком, Свјетском здравственом организацијом (WХО), те индустријом цјепива, спонзор Глобалне алианце за вакцинацију и имунизацију (ГАВИ). Циљ ГАВИ је цијепљење сваког новорођенчета у неразвијеним земљама. Казао је, такођер, да је циљ те вакцинације смањење популацију на Земљи. Смрти новорођенчади које су се цијепиле Гатесовим цјепивом, доказују по свему судећи, да је Гатес далеко догурао у својој мрачној мисији.

Шкаричић: Остојићево министарство крије информације о тестирању цјепива на дјеци

Наташа Шкаричић, хрватска новинарка која је открила највише афера у здравству, недавно је у интервјуу за изјавила да зна за испитивање цјепива Новартиса на дјеци у Хрватској.

– Проведена је студија на дјеци од 3 до 17 година. Ни након мјесец дана не могу добити одговор од Министарства здравља који су стручњаци судјеловали у том испитивању. Зашто то сматрам податком од јавног интереса? Врло једноставно – у јавној расправи о сигурности овог цјепива већ три године судјелују такозвани независни стручњаци из ХЗЈЗ-а, инфектолошких клиника, МЗ-а, итд. Јавност мора бити упозната с податком јесу ли они доиста независни или су у неком тренутку били сурадници компаније која то цјепиво производи. Ради се о значајним хонорарима, да будем јасна. Друго, тражила сам од Средишњег етичког повјеренства да ми пошаље етички суд о допустивости испитивања цјепива на популацији којој се цијепљење против грипе иначе не препоруча, но они су ми послали одговор с флоскулама које се не могу квалифицирати као етичко размишљање. Данас сам на нули, немам одговоре на најважнија питања – казала је Наташа Шкаричић.

Зелене новине