Ванредно саопштење из Америке Весни Југовић: То није Никола Тесла са вама!

vesna-tesla

Поводом модне манифестације под називом Serbian Fashion Day, ауторке Весне Југовић (Весна Де Винча), одржане у Паризу средином новембра ове године, на којој су ревијално представљене креације инспирисане ликом и делом Николе Тесле од стране четири модна креатора, Управни Одбор Тесла научне фондације (ТНФ) из Америке, овим саопштењем се ограђује од недопустиве злоупотребе лика и дела Николе Тесле на начин како је то презентирано, пре неколико дана, на ревији у Паризу.

„Ово чинимо стога јер је идејни креатор модне ревије, Весна Југовић, злоупотребила нашу начелну сагласност у смислу сарадње, али нас није консултовала, нити рекла како ће изгледати модна ревија у Паризу. Овим путем јавно повлачимо позив и учешће модне ревије ауторке Весне Југовић, на конференцији „У духу Тесле 2024“ која ће се традиционално одржати 13. јануара 2024. у хотелу Њујоркер на Менхетну“, стоји у саопштењу Николе Лончара оснивача и председника Теслине научне фондације (ТНФ) из Филаделфије, Америка.

„Свесни смо чињенице да је поменута ревија моде била спектакуларна и успешна, како медијски, тако и код већине гостију и званица, али ми као Теслина научна фондација која носи његово име, имамо дужност и обавезу да бринемо и пре свега заштитимо његов лик и дело.

Недопустиво је наиме, а о томе сведоче фотографије, да се на модној писти у резиденцији наше амбасаде, појави манекен који стасом и висином заиста подсећа на Николу Теслу, а да буде обучен у тога креацију са обнаженим раменима и грудима, и са накитом (огрлицом).

То је тренутак када је ревија моде у част Николе Тесле објективно изашла из прихватљивог оквира за Тесла научну фондацију. Једноставно, Никола Тесла се никад није тако облачио и зато се можда једна добра намера претворила у праву фарсу. Музеј Николе Тесле у Београду чува преко 440 експоната гардеробе коју је наш научник носио за живота, па су инспирацију за ревију, модни креатори и сама ауторка Весна Југовић, могли потражити управо на том месту.
Лик и дело Николе Тесле краси пре свега посвећеност раду и изумима за добробит човечанства.

Дубоко смо разочарани што је име, лик и дело Николе Тесле било злоупотребљено на ревији моде у Паризу од стране Весне Југовић, па се на сваки начин ограђујемо од даље сарадње“.

Оснивач и председник Теслине научне фондације (ТНФ) из Филаделфије, Америка
Никола Лончар

Извор:
ИН4С