Тим СЗО кренуо ка Ал Шифи у Гази да евакуише бебе

bebe-prevremeno-rodjene

ГАЗА – Један од тимова Светске здравствене организације (СЗО) кренуо је данас ка болници Ал Шифа у граду Газа да евакуише бебе, које се налазе у тешком стању, рекао је Мухамед Закут, директор болница у Гази.

Извештач агенције АП видео је конвој амбулантних возила, које прате возила Уједињених нација, како иду северно га граду Газа.

СЗО је саопштила да се нада да ће евакуисати пацијенте на југ Појаса Газе, где су болнице, такође, пуне.

Из СЗО су, нешто раније, саопштили да је 291 пацијент остао у Ал Шифи, као и да је у претходна два – три дана преминуло неколико људи због гашења медицинске опреме.

„Међу пацијентима су и 32 бебе у изузетно тешким условима, две особе на интензивној нези које немају кисеоничку потпору, и 22 пацијента на дијализи, чије је лечење озбиљно угрожено“, пише у твиту СЗО, преноси Танјуг.

Такође, група хуманитарних радника Уједињених нација посетила је палестинску болницу на северу Газе и навела да је та медицинска установа постала „зона смрти“ где су очигледни знакови да је било гранатирања и пуцњаве, открила је СЗО.

„УН тим је видео масовну гробницу на улазу у болницу, речено им је да је ту сахрањено више од 80 људи. Недостатак чисте воде, горива, лекова, хране и остале неопходне опреме у претходних шест недеља, довео је до тога да болница Ал Шифа – некада највећа, најнапреднија и најбоље опремљена болница у Гази – практично престане да ради као медицинска установа“, навела је СЗО на платформи Икс.

Извор:
ПОЛИТИКА